Anton Hrachovský Regióny

Netradičný zjav v meste: Mikuláši na bicykloch spestrili ulice Nových Zámkov, FOTO

Vo svete populárny spôsob vítania Mikuláša sa preniesol aj do Nových Zámkov. Nadšenci bicyklovania osedlali svojich tátošov a vyrazili do ulíc.

Ilustračný obrázok k článku Netradičný zjav v meste: Mikuláši na bicykloch spestrili ulice Nových Zámkov, FOTO
9
Galéria
Zdroj: Cyklistická komunita NZ

Komunita cyklistov v Nových Zámkoch existuje už dlhšiu dobu. Dôvodom jej vzniku bolo vytvorenia skupiny – pelotónu cyklistov, ktorí si spolu prejdu nejednu trasu na bicykli. Začiatkom decembra 2018, podobne, ako pred rokom, o sebe dala vedieť trošku netradičnejším spôsobom – blížiaceho Mikuláša si pripomenuli 12 kilometrov dlhou tematickou jazdou ulicami mesta. Bežné cyklooblečenie vymenili za červené kúsky a dlhé šedivé brady.

Mikuláši osedlali bicykle už druhý raz

V roku 2018 prebehol v Nových Zámkoch druhý ročník Mikulášskej cyklojazdy. Medzi obyvateľmi vzbudil pozitívne ohlasy. „Nakoľko sa Mikulášska cyklojazda organizovala v nedeľu a vodiči sa nikam neponáhľali ako cez pracovné dni, tak pozitívnym spôsobom (kývaním, trúbením) povzbudzovali pelotón cyklistov idúcich v symbolickom mikulášskom oblečení cez mesto. Pozitívnu náladu vyčaril pelotón nielen medzi deťmi, ale aj dospelými,“ uviedol organizátor Mikulášskej jazdy a člen Cyklistickej Komunity Nové Zámky Michal Guláš s tým, že iné tematické jazdy síce v pláne nie sú, no práve tá mikulášska je stále viac populárnejšia. Aj preto sa bude určite konať i v roku 2019.

„Vo svete sa bežne konajú tematické podujatia aj s tematikou Santa Clausov a postupne sa to udomácňuje aj na Slovensku. Ľudia to berú stále normálne, aj keď to je u nás v Nových Zámkoch niečo nové,“ opísal mikulášsku cyklojazdu jej organizátor.

Podmienky na mestskú cyklistiku v Nových Zámkoch prakticky neexistujú. Aj takáto jazda je preto spôsobom, ako ukázať na potrebu venovať sa tejto problematike. „Už týmto podujatím sme zmenili niečo k lepšiemu, lebo propagujeme cyklistiku, čím vidno, že o cyklistiku je záujem. Preto všetci cyklisti dúfame, že radnica postupne nájde financie na budovanie cyklotrás aj v našom meste,“ povedal Michal Guláš.

„Členom komunity sa môže stať každý, koho zaujíma športová cyklistika v okolí Nových Zámkov,“ uzavrel Michal Guláš. Komunita má na sociálnej sieti aj vlastnú stránku, ktorá vznikla ešte v máji 2017. Aktuálne má okolo 60 členov.

Jazda bude aj v Šuranoch

Mikulášský pojazd sa už tradične uskutoční aj v Šuranoch. Jeho organizátormi sú tamojší nadšenci jazdy na dvoch kolesách známi ako Junkride Crew. Voľný pojazd sa odohrá v hale Junkride Freestyle Park Šurany a to 8. decembra od 13:00 do 20:00. Chýbať nebude hudba či premietanie filmov.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Facebook
Mikuláši na bicykloch spestrili ulice Nových Zámkov
9
Galéria
Zdroj: Cyklistická komunita NZ
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM