Aktualizované han Správy Zo zahraničia

NEUVERITEĽNE vyrovnaný boj v USA! Kto sa stal prezidentom, Trump alebo Biden?

V Spojených štátoch amerických prebieha vyhrotený súboj o Biely dom. Predpokladalo sa, že prezidentské voľby budú mať jednoznačného víťaza, ale všetko je inak!

Ilustračný obrázok k článku NEUVERITEĽNE vyrovnaný boj v USA! Kto sa stal prezidentom, Trump alebo Biden?
Zdroj: TASR/AP

Odhady hovorili, že zvíťazí demokrat Joe Biden a súčasný prezident USA Donald Trump sa po štyroch rokoch bude z funkcie porúčať. Čakanie na výsledky zatiaľ hovoria o niečom inom. Je to totiž tesné!

Kedy vyhlásia víťaza?

V minulých voľbách bol víťaz známy už pred šiestou hodinou ráno nášho času (SEČ), čo tentoraz naťahuje sčítanie korešpondenčných hlasov. Tých malo byť takmer sto miliónov! Oficiálne výsledky môžu byť známe v priebehu niekoľkých dní až týždňov, píše Fox News.

Verí si

Demokratický kandidát Joe Biden (77) vyjadril presvedčenie pred svojimi stúpencami v meste Wilmington v štáte Delaware, že vyhrá. „Máme dobrý pocit z toho, kde sme. Som tu, aby som povedal, že sme na dobrej ceste k víťazstvu v týchto voľbách… Nie je koniec, kým sa nezapočíta každý hlas, každý hlasovací lístok,“ uviedol.

Obviňuje ich

Americký prezident Donald Trump v stredu ráno na sociálnej sieti obvinil demokratov, že sa snažia „ukradnúť voľby“ a vyhlásil, že očakáva svoje „veľké víťazstvo“. „Sme na ceste k veľkému víťazstvu,“ povedal Trump. Krátko po tom, ako Biden svojim stúpencom oznámil, že očakáva svoje víťazstvo, Trump na Twitteri kritizoval demokratov za snahu „ukradnúť voľby“. „Nikdy im to nedovolíme urobiť. Hlasy nesmú byť odovzdané po tom, čo sa zatvoria volebné miestnosti,“ napísal Trump.

Nepriama voľba

V USA sa hlava štátu volí už od roku 1787 nepriamym systémom, čo znamená, že víťaz musí získať aspoň 270 z 538 voliteľov a nie každý z amerických štátov má rovnaký podiel. No, a ten sa odráža od počtu zástupcov daného štátu v Snemovni reprezentantov. A tá zase závisí od toho, koľko ma daný štát obyvateľov. Niektoré z nich sú teda považované za tzv. kľúčové.

Preto sa môže stať, že tak ako pred štyrmi rokmi (súboj Trump – Clintonová, pozn. red.), môže vyhrať kandidát, ktorý bude mať menej hlasov.

Biden alebo Trump

Ktoré sú to tie rozhodujúce štáty? Pennsylvánia, Michigan, Wisconsin, Georgia a Florida. A práve v nich podľa predbežných výsledkoch vyhral Trump! V Pennsylvánii vedie o takmer 15 percent, v Michigane má viac ako 10-percentný náskok a vo Wisconsine je na čele o necelých päť percent. Rovnako Trump mal dominovať aj na Floride aj v Georgii a takisto dvoch významných štátoch: Texase a Iowe.

TRUMP sa už vyhlásil za VÍŤAZA, viac sa dozviete NIŽŠIE

Vyhlásil sa za víťaza

Podľa prvých výsledkov vedie Donald Trump v 23 štátoch a Joe Biden v 18, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na odhady amerických médií. Lenže, Donald Trump sa pred malou chvíľou „vyhlásil za víťaza“ v živom vstupe amerických televízii.

„Zvíťazil som vo viacerých štátoch, kde som to nečakal. Som pripravený na veľkú oslavu,“ povedal Trump. Výsledky však ešte nie sú konečné a všetky hlasy spočítané.

Zoznam štátov, v ktorých každý kandidát zvíťazil, a zodpovedajúci počet hlasov voliteľov na základe odhadov amerických médií vrátane CNN, Fox News, MSNBC / NBC News, ABC, CBS a The New York Times.

Donald Trump (213):

Alabama (9)

Arkansas (6)

Florida (29)

Idaho (4)

Indiana (11)

Iowa (6)

Južná Dakota (3)

Južná Karolína (9)

Kansas (6)

Kentucky (8)

Louisiana (8)

Mississippi (6)

Missouri (10)

Montana (3)

Nebraska (5)

Ohio (18)

Oklahoma (7)

Severná Dakota (3)

Tennessee (11)

Texas (38)

Utah (6)

Wyoming (3)

Západná Virgínia (5)

Joe Biden (224):

Colorado (9)

Connecticut (7)

Delaware (3)

Hawaii (4)

Illinois (20)

Kalifornia (55)

Maryland (10)

Massachusetts (11)

Minnesota (10)

New Hampshire (4)

New Jersey (14)

New York (29)

Nové Mexiko (5)

Oregon (7)

Rhode Island (4)

Vermont (3)

Virgínia (13)

Washington (12)

Washington D.C. (3)

SITUÁCIU v USA naďalej sledujeme

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM