Zo Slovenska

Nevedia sa v Bratislave DOČKAŤ? Ako prví mali vianočný stromček, teraz montujú stánky! FOTO

V hlavnom meste majú tento rok akosi naponáhlo! Okrem toho, že už takmer týždeň stojí v centre Bratislavy stromček, na Hlavnom námestí už pripravujú aj stánky na tradičné vianočné trhy.

Ilustračný obrázok k článku Nevedia sa v Bratislave DOČKAŤ? Ako prví mali vianočný stromček, teraz montujú stánky! FOTO
17
Galéria

O tom, že na Hlavnom námestí už osadili strom, ktorý bude hlavným lákadlom vianočných trhov, sme vás informovali v TOMTO ČLÁNKU. Vianočné trhy v centre Bratislavy sa tento rok predĺžia. Otvorené budú od 23. novembra do 31. decembra!

O dva týždne, teda presne vo štvrtok 23. novembra, už bude v hlavnom meste Slovenska tradičná sviatočná nálada.

Aj preto je už dva dni Hlavné námestie v Starom Meste pre verejnosť neprístupné. Červené pásky a ochranné zábradlie oddeľujú návštevníkov od čulého ruchu pracovníkov pri montovaní typických vianočných stánkov. „Postupne sme sa do toho pustili, ale bude to zložené rýchlo,“ prezradil nám jeden z robotníkov, ktorí stánky „dávajú“ dokopy.

Aké budú novinky

Ako uvádza portál Bratislavského samosprávneho kraja, novinkou budú zóny na oddych od ruchu trhov. Na Hlavnom námestí vo štvrtok už nainštalovali 12-metrový vianočný stromček.

„Boli sme podporení zo strany najmä nájomcov stánkov, aby sme vianočné trhy predlžili. Trh na Hlavnom námestí sa bude konať od 23. novembra v rámci skúšobnej prevádzky a následne 24. novembra bude oficiálne otvorenie a rozsvecovanie stromčeka,“ uviedla riaditeľka Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Katarína Hulíková.

Trhy na Hlavnom i Hviezdoslavovom námestí spojí novinka, a to „prívetivé zóny“. Slúžiť budú najmä na oddych od ruchu trhov. Budú bezbariérové a bude možné si v nich posedieť.

„Vytvorili sme priestor, ktorý bude slúžiť najmä na to, aby si mohli oddýchnuť rodiny s deťmi, seniori, zraniteľné skupiny a všetci, ktorí pretlak na námestí môžu po chvíli nie veľmi dobre zvládať,“ skonštatovala Hulíková.

Ďalšie informácie

Návštevníci trhov budú aj tento rok používať vratné poháre a kompostovateľné riady. „Tento štandard sa podarí dostať aj na trhy na Hviezdoslavovo námestie, ktoré bude organizovať mestská časť Staré Mesto,“ spresnila Hulíková.

„Na riad budú dve triediace stanice. Jedna na Hlavnom námestí a druhá na Primaciálnom námestí. Taktiež budú popolníky na cigarety, ktoré sa neskôr budú recyklovať,“ uvádza stránka www.bratislavskykraj.sk.

A čo program? Ten bude rozčlenený na piatky, soboty a nedele. „Piatky patria čítaniu pre dospelých, potom budú nasledovať koncerty mladých kapiel. V sobotu sme zase vytvorili čítania pre deti a vystúpenia ženských umelkýň so skupinami. Nedele sú plné hudby, vystúpia najmä základné umelecký školy a neskôr sú to aj známe slovenské hudobné mená,“ uzavrela riaditeľka.

KLIKNITE aj na tieto články:

Na Hlavnom námestí v Bratislave sú už vianočné stánky
17
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM