Zo Slovenska

El Niño výrazne ZMENIL predpovede na zimu! Dočkáme sa vôbec sneženia?

Milujete zimné športy a tešíte sa na snehovú nádielku? Odborníci prezradili, či sa vôbec dočkáte.

Ilustračný obrázok k článku El Niño výrazne ZMENIL predpovede na zimu! Dočkáme sa vôbec sneženia?
Zdroj: TASR/Danica Popofová , TASR/Dano Veselský

Jeseň je v plnom prúde a pomaly sa blíži zima. Tá meteorologická totiž nastane už o necelé štyri týždne. Postupne sa tak spresňujú a aktualizujú prognózy toho, čo nás počas nasledujúceho ročného obdobia čaká.

„Na základe podrobných analýz vypracovali jednotlivé meteorologické spoločnosti jednotlivé prognózy pre celé zimné obdobie, ktoré sa pravidelne aktualizujú na základe nových dát. Jednu z najspoľahli­vejších dlhodobých predpovedí prináša európsky ECMWF,“ informuje portál iMeteo.sk, ktorý zároveň upozorňuje, že žiadnu dlhodobú predpoveď nemožno nazvať úplne spoľahlivou.

Predpovede sa zmenili!

Nové prognózy od ECMWF sa výrazne zmenili. Kým ešte nedávno predpovedali viac snehu počas januára a februára, najnovšie modely hovoria o podpriemernom snežení počas všetkých zimných mesiacov.

„Neznamená to však, že nebude snežiť vôbec − snežiť, samozrejme, bude, ale v rámci dlhodobého priemeru počas jednotlivých mesiacov bude sneženie pod dlhodobým normálom. Zjednodušene povedané, snehu bude menej počas celej zimy, než je dlhodobý priemer,“ píše iMeteo.sk.

Priemerná predpoveď pre zimu v Európe naznačuje veľmi slabé sneženie: „Na väčšine kontinentu bude menej snežiť ako zvyčajne, s výnimkou Álp a vyšších častí severnej Európy.“

Čo nás čaká?

Ako prezradil portál, decembrová predpoveď snehových zrážok ukazuje na väčšine kontinentu podpriemerné množstvo snehu. Podobná situácia bude aj počas januára a februára.

Nič sa nezmení, ani keď sa pozrieme na model UKMO. Ten rovnako predpovedá slabé snehové zrážky a zhoduje sa s modelom ECMWF. Na väčšine kontinentu bude menej snežiť ako zvyčajne. Výnimkou budú iba severné časti Európy. V podobnom znení je aj predpoveď na január. „Pri februárovej predpovedi sneženia môžeme vidieť veľmi výrazné sneženie v severnej Európe. Zvyšok Európy vyzerá takmer rovnako ako predpoveď ECMWF, s nadnormálnym snežením len vo vyšších polohách,“ dodáva server.

Oba modely sa zhodujú aj pri situácii na Slovensku. Prognózy oboch uznávaných meteorologických spoločností avizujú slabú zimu, čo sa množstva snehu týka.

„Do istej miery môže za to aj telá anomália El Niño, ktorá mení vzorce počasia. Počas zimnej sezóny na severnej pologuli bude práve na vrchole sily a bude výrazne ovplyvňovať globálne počasie,“ píše iMeteo.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM