MI Ako ušetriť

Nevídané zlacňovanie: Ceny plynu, elektriny aj tepla pôjdu dole!

Čítať takéto správy je vždy príjemné, a najmä pred Vianocami. Minister hospodárstva Richard Sulík potvrdil, že domácnosti môžu v budúcom roku skresať svoje účty za energie.

Ilustračný obrázok k článku Nevídané zlacňovanie: Ceny plynu, elektriny aj tepla pôjdu dole!
Zdroj: TASR/František Iván

Ceny elektriny a plynu na svetových trhoch klesajú, a to sa prirodzene premieta aj do slovenských podmienok. Nedávno avizoval zlacnenie energií v budúcom roku Úrad pre reguláciu sieťových odvetví a aktuálne túto informáciu potvrdil aj minister hospodárstva Richard Sulík.

Zaplatíte menej

Na budúci rok by mali aspoň niečo ušetriť všetky domácnosti. „Priemerná cena za dodávku plynu klesne od 21 do 27 % podľa kategórie odberu,“ vyhlásil R. Sulík.

Na najväčšiu úsporu sa môžu tešiť domácnosti, ktoré plynom vykurujú a majú veľkú spotrebu. Tie by mohli v budúcom roku zaplatiť až o 125 eur menej. Ak na plyne len zohrievajú vodu, ušetriť by mohli 60 eur.

Zlacnieť má aj dodávka elektriny. V niektorých domácnostiach o takmer 10 % a pri malých podnikoch o 5 %. Netreba však zabúdať, že do konečnej sumy vstupuje ešte cena za dodávku komodity a ďalšie poplatky. Treba si preto dobre premyslieť podmienky vášho zmluvného dodávateľa.

Problematická však zostáva tarifa za prevádzkovanie systému. Ak by ju regulačný úrad znížil, ľudia by ušetrili ešte viac. V rámci tejto položky platia všetci odberatelia za výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov i z domáceho uhlia.

Regulačný úrad skutočne sľubuje, že táto tarifa pôjde dole a minister Sulík avizuje podobný krok. Akonáhle sa zruší dotovanie neekologickej výroby elektriny z uhlia, úspora sa má použiť práve na zníženie problematickej tarify.

Aj teplárne zlacňujú

Dôvod na radosť majú aj domácnosti, ktoré sú napojené na niektorú zo štátnych teplární. Aj tie avizujú nižšie ceny, hoci nie vo všetkých mestách.

„Najvýraznejší pokles by mali pocítiť zákazníci v Bratislave. Tu by mali ceny klesnúť o 10 % oproti minulému roku, čo v priemere predstavuje úsporu 55 eur na domácnosť,“ uvádza spoločnosť MH Manažment, pod ktorú patrí šestica štátnych teplární.

Ceny pôjdu dole aj v Žiline, a to o 4 % a v Košiciach o takmer 2 %. V Martine a Trnave ostanú ceny prakticky rovnaké. Jedinú výnimkou tvorí tepláreň vo Zvolene, jej zákazníci si budú musieť priplatiť, keďže ceny stúpnu 3 %.

Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka to znamená, že lepšie alebo aspoň stabilizované ceny za vykurovanie dostane približne 320-tisíc domácností, čo predstavuje skoro jeden milión obyvateľov.

Podľa Sulíka je to výsledok toho, že sa v štátnych teplárňach prestalo rozkrádať a na najvyšších postoch v nich už nesedia „vagabundi“.

Zdroj: TASR/Jakub Popelka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM