Zo Slovenska

NEVÝHODNÁ reforma zdravotníctva?! Niektorí pacienti budú do nemocníc cestovať ešte ĎALEJ

Niektorí pacienti budú za hospitalizáciou cestovať ďalej, garantovanú však budú mať jej geografickú dostupnosť.

Ilustračný obrázok k článku NEVÝHODNÁ reforma zdravotníctva?! Niektorí pacienti budú do nemocníc cestovať ešte ĎALEJ
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, ktoré plánuje optimalizovať sieť nemocníc, pripúšťa, že reforma zdravotníctva na Slovensku bude mať aj niekoľko nevýhod a rizík. Zákon o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti sa nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Rezort zdravotníctva poukázal na to, že v nemocniciach, kde je naplánovaná ich transformácia, už v súčasnosti čerpajú obyvatelia okresu len 30 až 60 percent potrebnej zdravotnej starostlivosti.

„V súčasnosti platí, že väčšina poistencov dochádza za ústavnou starostlivosťou do iného mesta,“ pripomenul.

Prídu o prácu

Podľa MZ SR dôjde aj k zániku časti pracovných miest v nemocniciach s nižšou úrovňou. Zdravotnícky personál sa tak bude musieť presunúť do inej nemocnice.

MZ si preto myslí, že bude potrebné dobudovať preň ubytovacie kapacity. Časť sa však môže presunúť do ambulantného sektora, kde je v súčasnosti nedostatok personálu.

Negatívne reakcie

Rezort počíta aj s negatívnymi reakciami obyvateľov v miestach, kde sa lokálna nemocnica transformuje na nemocnicu nižšej úrovne.

Rovnako očakáva aj negatívne reakcie od nemocníc a personálu, ktorí vo svojej nemocnici nebudú môcť poskytovať starostlivosť vyššej úrovne.

Taktiež predpokladá negatívne reakcie vlastníkov, respektíve prevádzkovateľov nemocníc, keď budú povinní vykonávať celé spektrum povinných služieb, nielen si zo služieb vyberať.

Optimalizácia siete nemocníc však prinesie viaceré výhody. Definuje sa nárok pacienta a určí sa zodpovednosť za jeho nedodržanie.

Vyššia kvalita?

Nemocnica bude povinná poskytovať definovanú ústavnú starostlivosť a zdravotné poisťovne ju budú musieť uhradiť. MZ SR si od tohto kroku sľubuje aj zabezpečenie vyššej kvality ústavnej starostlivosti, a to vďaka koncentrácii špecializovaných výkonov s kvalitnejším personálom aj vybavením, ďalej stanovením podmienok pre poskytovanie programov a medicínskych služieb či monitorovaním a zverejňovaním indikátorov kvality pre ústavnú starostlivosť.

Takýto krok by mal podľa MZ SR podporiť finančnú udržateľnosť ústavnej starostlivosti. Tiež by sa malo zefektívniť využívanie personálnych zdrojov, čo bude slúžiť ako prevencia voči dočasnému alebo trvalému uzavretiu oddelení z dôvodu výpadkov personálu.

Taktiež by optimalizácia siete nemocníc mala zlepšiť podmienky pre personál.

Ilustračné foto, TASR

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM