han Správy Zo Slovenska

POZOR na jazyk: Za urážku verejného činiteľa budete cvakať STOVKY eur!

Za urážku verejného činiteľa pre výkon jeho právomoci by sa mohla ukladať pokuta až do výšky 500 eur v riadnom konaní a do 33 eur v blokovom konaní.

Ilustračný obrázok k článku POZOR na jazyk: Za urážku verejného činiteľa budete cvakať STOVKY eur!
Zdroj: Polícia SR - Trnavský kraj

Ministerstvo vnútra (MV) SR to navrhuje v novele zákona o priestupkoch, ktorá je súčasťou novelizácie zákona o Policajnom zbore. Návrh legislatívy je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Kam bude patriť?

Nový priestupok by sa mal zaradiť do kategórie priestupkov proti verejnému poriadku. „V súčasnosti sa verbálne útoky na verejných činiteľov prejednávajú okresnými úradmi ako priestupky voči občianskemu spolunažívaniu, a rovnako ich prejednávajú aj obecné polície v blokovom konaní,“ vysvetlil rezort v dôvodovej správe s tým, že vyššej spoločenskej nebezpečnosti zodpovedá aj horná hranica sankcie za priestupok.

Ministerstvo návrh zdôvodňuje aj zvyšovaním verbálnej agresivity voči príslušníkom Policajného zboru a iným verejným činiteľom.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM