ELA Politika

Nezákonný núdzový stav?! Kritizujú ho Pellegrini, mimoparlamentné strany i Klub 500

Viaceré mimoparlamentné strany považujú opatrenia prijaté v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu za chaotické.

Ilustračný obrázok k článku Nezákonný núdzový stav?! Kritizujú ho Pellegrini, mimoparlamentné strany i Klub 500
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Viaceré mimoparlamentné strany považujú opatrenia prijaté v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu za chaotické. Privítali by, keby boli systematické, zrejmé a nemali by sa meniť zo dňa na deň.

Pellegrini „nerozumie“ dôvodom

Mimoparlamentná strana Hlas-SD kritizuje, že vláda dostatočne nezdôvodnila prijatie núdzového stavu. Jej líder a nezaradený poslanec Peter Pellegrini poukázal na to, že v uznesení chýbajú fakty, na základe ktorých sa vláda rozhodla, ale aj akých práv a slobôd sa majú týkať obmedzenia.

V súvislosti s pandémiou na stredajšej tlačovej konferencii tiež informoval, že nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase podporili svojimi podpismi otvorenie mimoriadnej schôdze, na ktorej majú ministri vysvetľovať, ako budú zachraňovať svoje rezorty.

„Nie som si istý, či toto vyhlásenie núdzového stavu naozaj spĺňa všetky požiadavky, ktoré v zmysle zákonov a ústavy spĺňať má, a mám pochybnosti, či takýto akt a vyhlásenie nebude môcť niekto spochybniť a obrátiť sa na Ústavný súd,“ skonštatoval Pellegrini. Nerozumie, prečo vláda vyhlásila núdzový stav pre všetky segmenty.

Podotkol, že v uznesení chýba aj štandardná formulácia o informovaní prezidentky SR. Obáva sa, aby nedošlo k zneužitiu inštitútu.

Podľa KDH je to nelogické

Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH) pre TASR uviedlo, že rešpektuje rozhodnutia odborníkov a vyzýva na zodpovedné správanie sa občanov.

Plošný zákaz hromadných podujatí však zároveň považuje za neprimeraný a nelogický.

Paušálne určenie kvóty 50 účastníkov bez ohľadu na veľkosť priestorov a typ podujatia však považuje za neukončený proces, keďže mu chýba primeranosť a proporčnosť.

„Nové nariadenia musia byť zároveň v primeranom rozsahu sprevádzané kompenzačnými finančnými opatreniami osobitne v oblasti športu a kultúry. Bez tejto podpory výrazné obmedzenia fakticky znemožňujú nielen činnosť, ale aj prežitie mnohých organizácií,“ uviedol predseda KDH Milan Majerský, podľa ktorého to môže mať za následok rozsiahle sociálne a ekonomické dosahy.

Núdzový stav považujú kresťanskí demokrati za súbor vážnych ústavných oprávnení štátu obmedzujúcich občana. Každé opatrenie by preto malo byť nevyhnutne logické a jasne odôvodniteľné.

Pokus – omyl

Rovnako aj strana Most-Híd mieni, že aktuálne opatrenia vlády sú zmätočné, chaotické a nepremyslené. „Vláda ich prijíma v línii pokus – omyl, ale krajina nie je pokusným králikom ani stávkovou kanceláriou. Ak ľudia cítia, že o opatreniach vláda nie je presvedčená a ak sú v rozpore s odporúčaniami odborníkov, strácajú dôveru a istotu. Najväčším problémom ostáva, že sú premiérom ad hoc zmenené,“ komentovala mimoparlamentná strana pre TASR s tým, že po prvej vlne nového koronavírusu nezabezpečila vláda muníciu na druhú vlnu pandémie.

Dodala, že premiér nemá bojovať s občanmi, ale s pandémiou nového koronavírusu.

Záchvev Matovičovej mysle

Predseda strany Spolu Juraj Hipš uviedol, že ak majú byť občania zodpovední a pokojní, musí zodpovednosť a zrozumiteľnosť vyžarovať aj z najvyšších predstaviteľov štá­tu.

„Pokoju by prospela rozvaha, jasný plán a pravidelné oznamovanie chystaných opatrení. Občania nepotrebujú vidieť každý záchvev mysle premiéra, ale jasný a zrozumiteľný plán,“ komentoval.

SNS hovorí o chaose

Slovenská národná strana (SNS) tvrdí, že premiér Igor Matovič (OĽANO) zatiaľ prijal také chaotické opatrenia, na základe ktorých môže na vládu SR a jeho osobu zaútočiť emócia davu.

„Asi sa toho v tejto vláde neobávajú alebo im to nedochádza, čo sa deje. Chaos u zamestnávateľov, umelcov, športovcov nemá v novodobej ére Slovenska obdoby,“ uviedli národniari, pričom vyzvali vládu SR, aby občanom vrátila to, čo už zobrala a adekvátne a hlavne rýchlo im kompenzovala ich životné štandardy.

Likvidácia živobytia

„Vyhlásenie núdzového stavu je legitímnym nástrojom, ktorý umožňuje vláde reagovať na podobne náročnú situáciu, akej v súvislosti s koronavírusom momentálne čelíme,“ komentovala predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová, pričom doplnila, že vzhľadom na to, že spoločnosť bola doteraz zo strany vlády Igora Matoviča svedkom chaotického a nepredvídateľného zavádzania opatrení, obáva sa, aby neprichádzalo pod rúškom núdzového stavu k ďalším krokom, ktoré budú okrem vírusu likvidovať aj živobytie desaťtisícok ľudí.

Zdôraznila, že ľudia potrebujú na svoje ekonomické prežitie jasné a predvídateľné pravidlá, a zároveň prístup k efektívnej a dostupnej finančnej podpore zo strany štátu.

Klub 500

Na núdzový stav pre celú krajinu nie sú splnené zákonné podmienky, tvrdí združenie veľkých podnikov Klub 500, ktoré vedie spolumajiteľ Železiarní Podbrezová Vladimír Soták. Klub chce využiť „všetky možnosti pre podanie na ústavný súd“.

„Približne na polovici územia Slovenska sú však okresy a regióny s nízkou chorobnosťou a v nich nie je dôvod zavádzať núdzový stav. Podľa združenia najväčších slovenských zamestnávateľov takýmito nerozvážnymi krokmi vláda paralyzuje krajinu a znova podkope už aj tak otrasenú ekonomiku. Klub 500 preto využije všetky možnosti pre podanie na ústavný súd, aby posúdil zákonnosť postupu vlády,“ píše Klub 500.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM