Ilustračný obrázok k článku Nezaváhajte, TERAZ je najlepšia! Prečo je májová bryndza slovenský zázrak?
Zdroj: pixabay.com

Nezaváhajte, TERAZ je najlepšia! Prečo je májová bryndza slovenský zázrak?

Nie je náhoda, že našu májovú bryndzu prezývajú aj biele zlato. Zoženiete ju len pár týždňov v roku a bola by škoda to premeškať.

Barbara Dallosová Magazín
Barbara Dallosová Magazín

Nezaváhajte, TERAZ je najlepšia! Prečo je májová bryndza slovenský zázrak?

Nie je náhoda, že našu májovú bryndzu prezývajú aj biele zlato. Zoženiete ju len pár týždňov v roku a bola by škoda to premeškať.

Ilustračný obrázok k článku Nezaváhajte, TERAZ je najlepšia! Prečo je májová bryndza slovenský zázrak?
Zdroj: pixabay.com

Podľa mnohých gurmánov je májová bryndza skutočný unikát a probiotický zázrak. Jej chuť a blahodárne účinky poznali už naši predkovia, v minulosti tvorila dôležitú súčasť ich jedálnička.

V týchto dňoch môžeme májovú bryndzu vidieť na pultoch mnohých obchodov, hoci najlepšia je vraj priamo od farmára. Ak ste po bryndzi túto jar ešte nesiahli, určite tak urobte. Tá pravá, májová, je tu totiž naozaj len pár týždňov v roku.

Takú nemajú ani v Alpách

Už jeden gram našej bryndze obsahuje viac ako miliardu živých probiotických kultúr viac ako dvadsiatich druhov baktérií mliečneho kvasenia. Tieto mimoriadne vlastnosti sú spôsobené najmä botanickou pestrosťou pasienkov, ktoré sú podľa výskumov pestrejšie ako napríklad alpské pasienky. A práve o to ide.

Ovce sa vyháňajú na pasienky koncom apríla a bryndza sa tak začína robiť v máji. Mladé pasienky majú ideálne zloženie bylín, ktoré sa dostáva až do mlieka.

Prírodný liek

Bryndza je typickým príkladom potraviny, ktorá je nielen pôžitkom, ale aj liekom. Chráni napríklad pred onkologickými ochoreniami a osteoporózou. Účinne tiež bojuje proti civilizačným ochoreniam, ako sú atopický exém, alergická nádcha, astma, cukrovka či roztrúsená skleróza.

Pri fermentácii ovčieho syra vzniká pravotočivá kyselina mliečna. Táto kyselina je pre črevo „požehnaním“. Choroboplodné baktérie nemajú rady kyslé prostredie. Pravotočivá kyselina mliečna tak bráni tomu, aby bolo hrubé črevo osídlené „zlými“ baktériami.

Bryndza je bohatým zdrojom aminokyseliny glutamín, ktorá pomáha udržiavať hrubé črevo zdravé. Bryndza sa môže pre svoj priaznivý účinok na zdravie hrubého čreva stať neoceniteľným pomocníkom pre tých, ktorí chcú schudnúť alebo si udržať štíhlu líniu.

Fantázii sa medze nekladú

Zrejme prvé jedlo, ktoré bežnému Slovákovi v súvislosti s bryndzou napadne, sú bryndzové halušky. Nečudo, ide predsa o náš národný pokrm. Ďalšími častými receptami z tejto pochúťky sú bryndzové pirohy, bryndzová polievka či rôzne variácie nátierok.

Bryndza si našla svoje miesto aj v modernej kuchyni a často ju môžete nájsť napríklad v šalátoch. Fajnšmekri objavili aj čaro spojenia slovenskej a talianskej kuchyne. V nejednej reštaurácii tak nájdete v ponuke pizzu s bryndzou alebo gnocchi s touto surovinou.

Bryndzu už objavili aj vyznávači zdravého životného štýlu a používa sa aj vo fitness receptoch. Ak si ju chcete vychutnať naľahko, skúste napríklad bryndzovo-hráškovú nátierku, posypte bryndzou pečenú koreňovú zeleninu, alebo biele zlato skombinujte so strukovinami.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Začítajte sa do ďalších zaujímavých tém

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín