Barbara Dallosová Magazín Cestovanie

Kam na nezabudnuteľnú dovolenku? Cestovatelia vybrali NAJKRAJŠIE MIESTA na svete

Skutočná exotika, ale i kúty Európy, ktoré očarili aj ostrieľaných cestovateľov. Inšpirujte sa rebríčkom najpopulárnejších destinácií na tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Kam na nezabudnuteľnú dovolenku? Cestovatelia vybrali NAJKRAJŠIE MIESTA na svete
Zdroj: pixabay.com

Cestovateľký portál Tripadvisor každoročne zostavuje rebríček najpopulárnejších dovolenkových destinácií. Vychádza pritom z recenzií a hodnotení užívateľov, ktorí miesta navštívili. Dovolenkové „Best of the Best“ tohto roka je vonku.

Absolútnym víťazom je Malorka, do prvej desiatky sa tiež dostal napríklad aj Slovákmi vyhľadávaný chorvátsky Dubrovník. Rebríček obsahuje celkom 22 kútov sveta, my sme sa zamerali na prvú desiatku. Inšpirujte sa a naplánujte si dovolenku, ktorá bude zážitkom na celý život.

Malorka (Baleárske ostrovy)

Ostrovná destinácia neďaleko juhovýchodného pobrežia Španielska láka návštevníkov z celého sveta. A nie náhodou. Poskytuje totiž dokonalý mix pôvabov – pláže a zátoky lemované veľkolepými pohoriami, romantické rybárske dedinky aj rustikálny vidiek posiaty mandľovými a olivovými hájmi.

Káhira (Egypt)

Egyptská metropola poteší najmä zvedavých. Jej návšteva je jedná veľká objavná cesta egyptskou históriou a kultúrou. Jedno z najväčsích miest Blízkeho východu je prezývané aj mesto tisícich minaretov.

Žiaľ, Káhira sa dostala do rebríčka ešte predtým, než mnohé krajiny pre politické nepokoje neodporúčali svojim obyvateľom do Egypta cestovať. Tripadvisor preto upozorňuje, že pred cestou je potrebné zvážiť všetky riziká.

Rhodos (Grécko)

A sme pri najobľúbenejšom z gréckych ostrovov. Rhodos je klenotom východného pobrežia Egejského mora. Zachované stredoveké mesto leží na severe rovnomenného ostrova. Luxusné rezorty a výškové budovy lemujú severné a východné pobrežie. Ostatné časti ostrova sú posiate malými dedinkami s autentickou atmosférou.

Na Rhodose si na svoje prídu milovníci histórie, ale aj priaznivci vylihovania na plážach a popíjania v baroch.

Tulum (Mexiko)

Piate miesto v rebríčku nás zavedie do Mexika, do mestečka priamo pod mayskými ruinami. Predtým opevnené mesto bolo jedným z posledných, ktoré postavili Mayovia a jeho archeologické náleziská sú neuveriteľne dobre zachované.

Aj v tejto lokalite sa dokonale spája atmosféra minulosti s párty životom. Môžete sa vydať preskúmať napríklad pyramídový chrám El Castillo či šnorchlovať v jaskyniach uprostred lesa. A po spoznávacom dni si oddýchnete v plážovom bare.

Dubrovník, Chorvátsko

Lokalita v južnej Dalmácii je Slovákom dobre známa. Vyhľadávajú ju ale aj dovolenkári z ďalekých kútov sveta. Perla Jadranu je jednoducho očarujúca. Vápencové budovy s terakotovými strechami a ligotavé more s jasnou modrou oblohou vám dajú pocit, že ste sa práve ocitli v pohľadnici.

Ibiza (Baleárske ostrovy)

Znovu sa vraciame na Baleárske ostrovy, tentoraz na Ibizu. Tá je známa ako párty ostrov a turisti, ktorí ju navštívili, potvrdzujú, že svojej povesti nie je nič dlžná. Ibiza je jedna veľká zbesilá jazda ako šitá na dovolenku s partiou priateľov.

Ostrov ponúka stovku míľ pobrežia, približne päťdesiat pláží, množstvo reštaurácií a barov a adrenalínové vodné športy. Za zmienku stojí aj staré historické mesto Ibizy, ktoré je zapísané v zozname UNESCO.

Natal (Brazília)

Ak ste ochotní za vytúženou dovolenkou cestovať aj ďaleko, zvážte Brazíliu. Konkrétne Natal, hlavné a najväčšie mesto štátu Rio Grande do Norte, nachádzajúce sa na severovýchode krajiny.

Metropola je obklopená štátnym parkom Dune. Vydajte sa na jazdu buginou cez 30-metrové piesočné duny alebo si prehliadnite duny na dromedárovom výlete. Mesto je podľa NASA domovom najčistejšieho vzduchu na kontinente a tiež najväčšieho stromu kešu na svete.

Arusha (Tanzánia)

Africké dobrodružstvo? Prečo nie. Mesto Arusha v Tanzánii je vďaka svojej polohe vo Veľkej priekopovej doline úžasnou základňou pre horolezcov na Kilimandžáro a nadšencov safari. Objednajte si prehliadku so sprievodcom na trek cez niektoré z najkrajších a najbohatších krajín sveta, ako je národný park Serengeti, národný park Tarangire a jazero Manyara.

Göreme (Turecko)

Turecké mesto je jedným z najfotogenic­kejších kútov sveta. Je doslova vytesané do vulkanickej skaly. Göreme je vstupnou bránou do rovnomenného národného parku, ktorý je súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Samotný park je známy svojimi komínovými skalnými útvarmi. Ak už sa tu ocitnete, bol by hriech neochutnať tureckú kuchyňu a víno.

Santorini (Grécko)

Santorini je už chronicky známa destinácia, v rebríčku tých najkrajších má ale určite čestné miesto. Útes posiaty žiarivo bielymi domčekmi a rozprávkovo modré more lahodia oku a priam nútia vytiahnuť fotoaparát a loviť zábery.

Túlajte sa po plážach s čiernym pieskom alebo pôvabnými uličkami. Krásna Oia je svetoznáma pre svoje západy slnka, ktoré akoby hýrili všetkými farbami dúhy.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Začítajte sa do ďalších zaujímavých tém

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM