Zo Slovenska

FOTO: Slováci vešajú na ploty rúška a ponúkajú ich susedom zadarmo

Opäť sa ukázala krásna spolupatričnosť Slovákov. Rúška šijú nielen pre seba, ale aj pre svojich susedov. A to úplne zadarmo!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Slováci vešajú na ploty rúška a ponúkajú ich susedom zadarmo
7
Galéria

Rúška sú nedostatkovým tovarom na celom Slovensku. Situácia okolo koronavírusu zomkla ľudí po celej krajine. Tí, ktorí majú šikovné ručičky, sa pustili do práce a rúška vyrábajú aj susedom.

Slováci šijú rúška

O Slovákoch je známe, že si v ťažkých chvíľach navzájom nezištne pomáhajú. Príležitosť ukázať dobrosrdečnosť majú aj v čase, kedy celý svet bojuje proti novému koronavírusu. Na brány svojich domov začali vešať vlastnoručne vyrobené ochranné rúška. Ľudí o ich dostupnosti informujú prostredníctvom sociálnych sietí.

„Susedia, ešte mi ostalo pár rúšok, čo som šila. Zavesila som ich na plot. S gumičkami som už rozdala, tieto sú so šnúrkami, ale funkciu majú rovnakú. Doma si ich pokojne operte alebo ožehlite,“ napísala Radka z Čunova s tým, že rúška sú zdarma.

Rúška na plote nájdete aj v Šamoríne. „Snažíme sa pomáhať ako vieme. Farebné dvojvrstvové detské rúška (6 – 12 rokov) zo 100% bavlny, použiteľné opakovane po vypraní,“ napísala šikovná mamina z HANDMADE CORINNA. Rúška zavesila na plot základnej školy v Mliečne.

V Banskej Bystrici zase dobrá susedka Evka nechala rúška v panelákovom vchode s odkazom: „Vzhľadom na aktuálnu situáciu som sa rozhodla ručne ušiť ochranné rúška. Nie sú dokonalou ochranou, ale lepšie niečo, ako nič,“ stálo na priloženom odkaze s tým, že ak by susedia potrebovali viac, rada ušije ďalšie.

Pomáhajú si aj v Česku

Rovnako sa s problémom pasujú aj naši českí bratia. V krajčírstve Janky Rábovej vznikli desiatky rúšok, ktoré na svojich nových majiteľov čakali na „rúškovníku“. Spočiatku na ňom viselo 80 rúšok, no dlho sa tam neohriali.

„Celá akcia sa zvrhla, z nevinného šitia pár desiatok rúšok pre blízkych sa stala udalosť, ktorá má dosah už pol milióna ľudí. Nepretržite nám voláte, pýtate si ďalšie rúška,“ napísala Janka, ktorá na „rúškovník“ naďalej vešia nové a nové rúška.

Za všetkých Slovákov ĎAKUJEME, že si takto nezištne navzájom pomáhate.

Slováci vešajú na plot rúška
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM