Webnoviny - Svet

Niektoré SZČO možno bez ročného zúčtovania

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA- Kristína Kohútová BRATISLAVA 24. augusta (WEBNOVINY) – Niektoré samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) možno po novom nebudú musieť podávať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotnom poistení, ktorá je v súčasnosti v pripomienkovom konaní.

Ako pre agentúru SITA spresnila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Čižmáriková, podľa návrhu novely nebudú musieť podávať ročné zúčtovanie osoby, ktoré budú samostatne zárobkovo činnými osobami, ako napríklad živnostníci či advokáti, a ktorých čiastkový základ dane nepresiahne úhrn minimálnych základov.

„Z toho vyplýva, že ak živnostníkov čiastkový základ dane bude suma nižšia ako 3 948,72 eur, nie je povinný robiť ročné zúčtovanie poistného, pretože už v priebehu roka zaplatil minimálne preddavky,“ uviedla Čižmáriková. Zúčtovanie nebudú podávať ani osoby, ktoré podľa zákona o dani z príjmov nebudú povinne podávať daňové priznanie.

V ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia nastali naposledy zmeny v januári 2008. Zúčtovanie odvtedy nemusia podávať niektoré skupiny poistencov, a to študenti, starobní dôchodcovia, asistenti osôb so zdravotným postihnutím či opatrovatelia. Tieto skupiny sa stali opäť poistencami štátu, aj keď majú príjmy z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Poistencami štátu sa stali aj doktorandi, ktorí študujú v dennej forme štúdia a nedovŕšili 30 rokov.

Upravili sa aj prípady, keď sa za istých okolností stávalo, že samoplatitelia alebo poistenci štátu s ďalšími príjmami museli odovzdať ročné zúčtovanie, aj keď jeho výsledkom bola nula, prípadne museli platiť poistné vypočítané z príjmov, ktoré prakticky nezarobili.

Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia sa tento rok podávalo v rovnakom termíne ako daňové priznanie, teda do konca marca. Ministerstvo zdravotníctva po prvýkrát neposunulo termín stanovený v zákone o zdravotnom poistení na koniec júna. Okrem dátumu podania sa tak oproti predchádzajúcim rokom upravil napríklad aj termín na vyrovnanie nedoplatkov a preplatkov.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM