Nielen chutné, ale aj mimoriadne ZDRAVÉ: Viete, prečo by ste si mali dať jedlé gaštany?
Jedlé gaštany obsahujú viacero vitamínov i minerálov. Sledujte, ako prospievajú vášmu telu.
![Ilustračný obrázok k článku Nielen chutné, ale aj mimoriadne ZDRAVÉ: Viete, prečo by ste si mali dať jedlé gaštany?](https://staticcdn.sk/images/photoarchive/sized/700/2022/11/11/pecene-gastany3.jpg)
Jedlé gaštany obsahujú množstvo zdraviu prospešných živín, ako sú vitamíny či minerály. Sú tiež napríklad dobrým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha podporovať črevnú peristaltiku. Poukázala na to Natália Šranková z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.
Gaštany sú podľa jej slov zdrojom vitamínu C a vitamínov skupiny B. Tiež minerálov, ako napríklad fosfor, draslík, meď a horčík.
„Navyše, sú aj dobrým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha podporovať črevnú peristaltiku a pomáha v prevencii zápchy. Taktiež obsahujú aj flavonoidy, ktoré majú antioxidačné účinky,“ uviedla odborníčka.
Aj pre celiatikov
Ozrejmila, že síce gaštany obsahujú väčšie množstvo zložených cukrov, no tie ľudské telo vstrebáva pomaly a nedochádza tak k prudkému nárastu hladiny cukru v krvi. Tak je podľa jej slov energia telu dodávaná postupne.
„Obsah bielkovín a aminokyselín je v porovnaní s obsahom sacharidov nízky, avšak medzi nimi sú i aminokyseliny esenciálne, teda tie, ktoré musia byť do organizmu dodávané potravou,“ podotkla. Dodala, že gaštany neobsahujú lepok, preto sú vhodné na konzumáciu i pre celiatikov.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné