Rastislav Búgel Hokej

Nitra doma nezaváhala: Pod Zoborom porazila Bystricu a je len víťazstvo od zisku titulu

Hokejistov HK Nitra delí už iba jedno víťazstvo od zisku premiérového titulu v najvyššej slovenskej súťaži. V stredajšom piatom dueli finále play off Tipsport Ligy 2015/2016 zdolali na domácom ľade HC ’05 iClinic Banská Bystrica 6:4 a v sérii vedú 3:2 na zápasy.

Ilustračný obrázok k článku Nitra doma nezaváhala: Pod Zoborom porazila Bystricu a je len víťazstvo od zisku titulu
Foto: Rastislav Búgel

Vypredané nitrianske hľadisko sa nestihlo ani usadiť a už v prvej minúte videlo úvodný gól domácich. V útočnom pásme našiel Slovák voľného Blackwatera a ten presnou strelou otvoril skóre zápasu. Nitrania pokračovali v úvodnom tlaku, ale Bene obrovskú šancu zahodil a Štefankov pokus vyrazil Bacashihua. Bystričania vyzerali bezzubo a v šiestej minúte prišiel ďalší trest v podobe gólu. Podhradský vystrelil od modrej a Mezei tečom dopravil strelu do bránky. Tréner Országh si zobral zákonite time out. Po druhom góle hostia pritvrdili, šance však mali domáci. Až v závere Banská Bystrica ohrozila Valenta, Tománek však trestuhodne netrafil prázdnu bránku.

Podobne ako v prvej tretine, tak aj v druhej prišiel gól v prvej minúte, ale tentoraz na strane hostí. Gillies sa presadil po individuálnej akcii a hostia boli razom na dostrel. „Corgoňov“ vykúpil v 25. minúte delovkou Mezei, po milimetrovej prihrávke od Becu dali domáci druhý gól v presilovke. Radosť Nitranov trvala iba päť minút, Valent totiž nešťastne vyrazil puk pred seba, čo využil Lunter na ľahký gól, ktorým vyprevadil brankára na nitriansku striedačku. Stav 3:2 vydržal iba necelú minútu, hneď po vhadzovaní prišla šanca Nitry a osamotený Blackwater opäť poslal domácich do vedenia o dva góly. Bystrica neskladala zbrane, ale presilovku 5 na 3 nevyužila, zuby si vylámala na vynikajúcom Lakosilovi. Pred koncom však prišla nádej pre hostí, parádny gól Majdana z otočky musel odobriť videorozhodca – 4:3.

Nitra síce otvorila záverečnú časť zápasu aktívnejšie, ale presadiť sa podarilo Bystričanom. Bast delovkou zrovnal skóre a zápas sa začínal odznova. Domáci prejavili v závere väčšie nasadenie a chuť, výsledkom bol gól Blackwatera, ktorý zavŕšil krásnou individuálnou akciou hetrik. Hostia pritlačili, ale v bránke držal víťazné nádeje Lakosil. Zverenci trénera Országha zariskovali hrou bez brankára, ale z hokejky Štefanky prišlo potvrdenie domácej výhry.

HK Nitra – HC'05 iClinic Banská Bystrica 6:4 (2:0, 2:3, 2:1)

Góly: 2. Blackwater (Laliberté, Slovák), 7. Mezei (Podhradský, Stloukal), 26. Mezei (Beca, Bajtek), 32. Blackwater (Laliberté, Slovák), 52. Blackwater (Slovák), 59. Štefanka – 22. Gillies, 31. Lunter (Sandgren, Zigo), 39. Majdan (Majeský), 50. Bast (Tománek)

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: „Dnes bolo cítiť z nášho mužstva energiu. Rozhodlo to, kto dá prvý gól a dali sme ho my. Zabrala nám prvá formácia, ale celé mužstvo hralo výborne. Druhý inkasovaný gól bol zlý, chceli sme dať tímu nejaký impulz a preto sme odvolali brankára Valenta. Lakosil ho dobre nahradil.

Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice: „Mali sme zlý začiatok. Domáci mali v prvej tretine lepší pohyb, my sme prehrávali osobné súboje. V druhej časti sme sa zlepšili. Aj keď sme prehrávali 0:2, ukázali sme charakter a v tretej tretine sme zrovnali skóre. Gólu na 4:5 predchádzala naša obrovská chyba pri striedaní, to sa nemôže stať. Také chyby rozhodujú zápasy, my sme na to dnes doplatili. Nič však nie je stratené, chceme doma zabojovať a vrátiť sériu sem do Nitry.

Foto: Rastislav Búgel

5. zápas finále: HK Nitra - HC 05 Banská Bystrica
25
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM