Rastislav Búgel Zo Slovenska

Nočná obloha prinesie ďalší VÝNIMOČNÝ jav: Vieme, KEDY ho budete môcť sledovať!

Milovníci nebeského divadla sa majú na čo tešiť. Čaká ich úchvatné pozorovanie.

Ilustračný obrázok k článku Nočná obloha prinesie ďalší VÝNIMOČNÝ jav: Vieme, KEDY ho budete môcť sledovať!
Zdroj: Unsplash.com

K jari už neodmysliteľne patrí pozorovanie tzv. zodiakálneho svetla. Pre vysvetlenie, ide o prach v okolí Slnka, ktorý je sústredený do rozsiahleho disku.

Na oblohe budeme môcť tento jav pozorovať od 27. marca do 10. apríla.

„Zodiakálne alebo zvieratníkové svetlo hľadajte po súmraku nad západným obzorom, a to ďaleko od svetelného smogu. Je totiž oveľa slabšia ako obloha v prežiarených mestách. Ideálne je ho pozorovať na vyvýšených miestach alebo na horách, kde je svetelný smog minimálny,“ informuje portál iMeteo.sk.

Čo to vlastne je?

Najvhodnejšie podmienky na pozorovanie sú tesne po súmraku nad západným obzorom. Na rozhraní dňa a noci bude viditeľný šikmý kužeľ podivne belavého svetla.

Ak toto pozorovanie zmeškáte, nezúfajte. Najbližšie budete mať príležitosť od 3. do 16. septembra. Vtedy však bude viditeľné pred svitaním nad východným obzorom.

„Zodiakálne svetlo je zvýšenie jasu v okolí Slnka, rozširujúce sa pozdĺž ekliptiky, čiže pozdĺž súhvezdí zvieratníka. Toto svetlo je rozptýlené na časticiach medziplanetárnej hmoty v rovine Slnečnej sústavy. Častice sú veľké maximálne 0,1 milimetra a pochádzajú najmä z chvostov komét či z rozpadnutých meteoritov. Zodiakálne svetlo tak môžeme pozorovať ako osvetlený kužeľ alebo intenzívny lúč počas tmavej noci, preto je práve nov najlepší na pozorovanie tohto javu,“ vysvetľuje server.

Tento večer nezmeškajte

Krásne divadlo si pre nás nočná obloha pripraví z 10. na 11. apríla. Okrem zodiakálneho svetla nastane aj niekoľko konjunkcií.

„Za súmraku sa začne nad západným obzorom odkrývať priblíženie jasného Jupitera a Mesiaca vo fáze úzkeho kosáka. Ako budú klesať k obzoru, možno s ďalekohľadom nájsť aj Urán a štyri najjasnejšie mesiace Jupitera. Fotogenický zážitok doplní voľným okom viditeľná hviezdokopa Plejády,“ píše iMeteo.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Okolo jarnej rovnodennosti stúpa ekliptika (dráha Slnka po oblohe) v našich zemepisných šírkach strmšie k zenitu. V...

Posted by Hvezdáreň v Banskej Bystrici on Thursday, March 24, 2022
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM