red . Magazín

Nosíte v peňaženke poškodenú bankovku? Môžete si ju BEZPLATNE vymeniť! Ako na to?

Poškodená bankovka sa už dostala do ruky väčšine z nás. Čo robiť, ak nám ju požuje pes, pokreslí dieťa alebo ju omylom vyperieme v práčke?

Ilustračný obrázok k článku Nosíte v peňaženke poškodenú bankovku? Môžete si ju BEZPLATNE vymeniť! Ako na to?
Zdroj: Dnes24.sk

Pri vešaní bielizne ste si všimli, že ste vyprali bankovku? Alebo sa dokonca stalo, že vám ju pokreslili deti či poškodenú bankovku vydali v obchode?

Poškodené bankovky nevyhadzujte!

Hoci sú eurové bankovky pružné a odolné voči opotrebovaniu, môže sa stať, že sa vám do rúk dostane poškodený kus. Niekedy až tak veľmi, že ho obchodníci nechcú prijať. Určite takúto bankovku ale nevyhadzujte. Môžete si ju totiž bezplatne vymeniť.

Urobiť tak môžete osobne v pokladnici Národnej banky Slovenska (NBS) v Bratislave alebo v jednom z piatich pracovísk NBS. Jednoducho na pracovisko prinesiete poškodenú bankovku a vyplníte príslušné tlačivá. „Výmena znehodnotených, necelých a inak poškodených eurobankoviek a euromincí sa realizuje pri dodržaní rovnakých postupov a vyplnení rovnakých tlačív ako sú uvedené pri výmene nepoškodených eurobankoviek a euromincí,“ uvádza na webe NBS.

Prinesiete si teda so sebou originály alebo úradne overené fotokópie identifikačnej dokumentácie (občiansky preukaz, pas, povolenie na pobyt) a vyplníte tlačivo Vyhlásenie klienta.

Keďže môžu byť niektoré bankovky zničené zámerne, musíte doložiť aj písomné vysvetlenie, ako k ich poškodeniu došlo.

Poškodenú bankovku môžete zaslať aj poštou.

Výmena v komerčnej banke

Poškodené bankovky vymieňajú aj komerčné banky. Rozdiel je v tom, že takéto banky prijímajú iba bankovky, ktoré sú kompletné, natrhnuté alebo chýba menej ako jeden centimeter z bankovky.

Ak sa rozhodnete priniesť poškodenú bankovku do komerčnej banky, počítajte s tým, že to nemusí byť zadarmo. Poplatky si každá banka určuje podľa seba a cena za výmenu je zvyčajne určité percento z hodnoty bankovky.

Rozsah poškodenia

Poškodenú bankovku (vypratú, natrhnutú, obhorenú, počmáranú a pod.) vám vymenia na počkanie. Ak ale z bankovky chýba väčší kus, NBS vám ju vymení, no musíte uviesť, ako došlo k jej poškodeniu. V prípade poškodenia nad 50 % musíte preukázať, že chýbajúce časti boli zničené. Pokrčené bankovky nepredstavujú problém, obchodníci ich akceptujú.

Náhradu nedostanete za úmyselne poškodené bankovky, ktoré pochádzajú z trestného činu alebo bol ich poškodením trestný čin spáchaný. Keď už ale takéto bankovky máte v peňaženke, odovzdajte ich v NBS s písomným vyhlásením, ako ste sa k nim dostali.

Banka vám nevymení ani falošné bankovky a bankovky, ktoré majú poškodené neviditeľné ochranné prvky.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM