TOS Zo zahraničia

Nová značka, s ktorou sa šoféri ešte len zoznamujú: ČO znamená KOSOŠTVOREC na diaľnici?

Na francúzskych diaľniciach vo veľkom pribúdajú nové dopravné značky, na ktorých je vyobrazený kosoštvorec.

Ilustračný obrázok k článku Nová značka, s ktorou sa šoféri ešte len zoznamujú: ČO znamená KOSOŠTVOREC na diaľnici?
Zdroj: Unsplash.com , Ecologie.gouv.fr

A to buď biely na modrom podklade, alebo svietiaci na čiernom. Táto značka označuje pruhy na diaľnici vyhradené pre spolujazdu.

Presnejšie, v tomto jazdnom pruhu môžu jazdiť len vozidlá verejnej dopravy, taxíky, autá s veľmi nízkymi emisiami a autá s najmenej dvoma osobami resp. so šoférom a aspoň jedným spolujazdcom. Alebo inými slovami táto značka znamená zákaz použitia jazdného pruhu pre autá bez spolujazdcov.

Pokuta 135 eur

„Ak budete jazdiť v tomto jazdnom pruhu bez spolujazdca, hrozí vám pokuta 135 eur. Pozdĺž týchto pruhov sú umiestnené inteligentné radary, ktoré zisťujú počet osôb vo vozidle,“ vysvetľuje Francúzom server Francebleu.

Aby si vodiči zvykli, doteraz sa previnenia v tejto súvislosti tolerovali, no nedodržiavanie sa už začalo pokutovať.

Prvé značky s kosoštvorcom sa vo Francúzsku objavili v septembri 2020 na diaľnici A48 medzi Grenoblom a Lyonom. A teraz vo veľkom pribúdajú.

Aj v USA či Kanade

„Nejaké sú už v Lyone, Grenobli a Štrasburgu a v okolí týchto metropol. Inštalujú ich aj v parížskom regióne. Práce sa začali toto leto v Rennes a Nantes. A ďalšie sú plánované v Lille, Aix-en-Provence a Marseille,“ píše Francebleu.

Cieľom je podporiť spolujazdu, vďaka čomu by sa odľahčili diaľnice a znížili emisie.

Symbol na značke si nevymysleli samotní Francúzi, takéto značenie jazdných pruhov pre spolujazdu je k videniu už dlhší čas aj v USA či v Kanade.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM