Monika Hanigovská Magazín

Nové pokyny WHO rozdelili spoločnosť: Existujú viac ako dve pohlavia? Vedci s tým majú PROBLÉM

WHO sa rozhodla aktualizovať príručku pre gender mainstreaming. Niektorí vedci však majú s tým už teraz problém. Čo všetko im prekáža?

Ilustračný obrázok k článku Nové pokyny WHO rozdelili spoločnosť: Existujú viac ako dve pohlavia? Vedci s tým majú PROBLÉM
Zdroj: pixabay.com

Predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa rozhodli aktualizovať svoju príručku pre gender mainstreaming z roku 2011. Nové pokyny však rozdelili spoločnosť. Čo v nej pripravujú?

„Prekročenie binárnych prístupov k rodu a zdraviu s cieľom rozpoznať rodovú a sexuálnu rozmanitosť alebo koncepcie, že rodová identita existuje v kontinuite a že pohlavie sa neobmedzuje len na mužov alebo ženy,“ píše WHO na svojom webe.

Príručku s názvom Gender Mainstreaming for Health Managers: A Practical Approach začali analyzovať aj niektoré médiá. Daily Mail napríklad píše o tom, že nové usmernenie „zavrhuje základnú biológiu“.

Bude to problematické?

Profesorka Jenny Gambleová, expertka na pôrodnú asistenciu z Coventry University, označila zmenu WHO za „problematickú“. „Je to odmietnutie základnej biológie – a omyl,“ povedala.

„Biológia je kľúčovým determinantom zdravia a chorôb. Nejasnosť o základnej biológii otvára dvere k mnohým problémom, vrátane veľmi zlej zdravotnej komunikácie, ale aj skreslených údajov,“ myslí si profesorka Gambleová.

Je to znepokojujúce a nevedecké?

Doktorka Karleen Gribbleová, expertka na ošetrovateľstvo a pôrodnú asistenciu z Western Sydney University uviedla, že oznámenie WHO je nevedecké. „Formulácia týkajúca sa toho, že existuje viac ako mužské a ženské pohlavie, je znepokojujúca," povedala.

„Na webovej stránke sa uvádza, že príručka sa aktualizuje "vzhľadom na nové vedecké dôkazy a koncepčný pokrok v oblasti pohlavia, zdravia a rozvoja. Neexistujú však žiadne nové vedecké dôkazy, ktoré by naznačovali, že existujú viac ako dve pohlavia,“ zdôrazňuje Gribbleová.

Expertka na ošetrovateľstvo a pôrodnú asistenciu sa zároveň domnieva, že myšlienku, že existujú viac ako dve pohlava, by WHO nemala podporovať.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM