han Rôzne

Novinárske weby po novom: Budú sa archivovať a má sa ich týkať právo na OPRAVU

Ministerstvo kultúry chce regulovať fungovanie internetových webov, ktoré každodenne prinášajú novinárske texty. A to nie je všetko.

Ilustračný obrázok k článku Novinárske weby po novom: Budú sa archivovať a má sa ich týkať právo na OPRAVU
Zdroj: unsplash.com

Po novom sa majú zaradiť medzi periodické publikácie, ktorých obsahy sa budú archivovať a bude sa na ne vzťahovať možnosť uplatniť právo na opravu. Majú tiež priznať svojich investorov alebo darcov.

Vyplýva to z návrhu zákona o vydavateľoch publikácií a o registri v oblasti médií a audiovízie, ktorý Ministerstvo kultúry (MK) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

O čo ide?

"Cieľom predloženého návrhu zákona je reflektovať aktuálny vývoj a nové požiadavky v oblasti šírenia informácií, a to nielen prostredníctvom tradičnej periodickej tlače, ale aj prostredníctvom elektronických periodických publikácií a webových portálov,“ objasňuje predkladateľ, ktorý úpravu zdôvodňuje aj potrebou regulácie online poskytovaných komunikátov. V tejto súvislosti ďalší právny predpis v MPK, návrh zákona o mediálnych službách, rozširuje okruh subjektov, voči ktorým možno uplatniť právo na opravu a dodatočné oznámenie aj na prevádzkovateľov spravodajskej aplikácie alebo portálu.

S rozšírením skupiny periodických publikácií súvisí i úprava systému ich evidovania, ktorého súčasťou majú byť elektronické periodické publikácie a webové portály.

Takisto sa nahradí doterajší pojem povinný výtlačok pojmom „deponát“. „Rozumie sa ním trvalé hmotné, digitálne alebo iné zachytenie publikácie z originálu publikácie alebo z jej kópie,“ približuje MK.

Ďalšia novinka

Legislatívna iniciatíva upravuje počet depozitárov, ktorým sa majú odovzdávať povinné deponáty publikácie. Hlavnými depozitármi majú byť Univerzitná knižnica v Bratislave a Slovenská národná knižnica, ktorým sa majú odovzdávať povinné deponáty všetkých druhov periodických publikácií a neperiodických publikácií tak v tlačenej, ako aj elektronickej for­me.

Vedecké a odborné publikácie v tlačenej podobe majú byť navyše odovzdávané do fondov Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici, Košiciach a Prešove. Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči je depozitárom pre odovzdávanie deponátov v Braillovom písme.

Ďalšie aktuálne témy

Odhalenie investorov

Právna úprava tiež stanovuje povinnosť vydavateľovi periodickej publikácie za podmienok vymedzených v zákone zverejniť zoznam investorov alebo darcov v prípade, že je on alebo vydanie periodickej publikácie financované hromadným financovaním, pričom za to sa nepovažuje financovanie formou predplatného.

Zákon tiež explicitne stanoví, že vydavateľ periodickej publikácie ani tlačová agentúra nezodpovedajú za pravdivosť informácie zverejnenej v inzercii ani za klamlivú reklamu alebo porovnávaciu reklamu, vzhľadom na to, že na tieto obsahy, poskytnuté tretími osobami, nemajú reálny vplyv.

Nový zákon má tiež umožniť zriadenie registra v oblasti médií a audiovízie s cieľom umožniť verejnosti ucelený a prehľadný prístup k aktuálnym informáciám o poskytovateľoch, službách a produktoch v oblasti médií a audiovízie.

Zákon by mal začať platiť od 1. januára 2022.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM