Politika

Vláda schválila návrh rozpočtu na budúci rok: Podľa Matoviča SaS straší zvyšovaním dane!

Vláda vo štvrtok s pripomienkou schválila návrh štátneho rozpočtu na budúci rok aj rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky.

Zdroj: TASR/Jakub Popelka

Podľa návrhu predloženého ministerstvom financií by malo Slovensko v budúcom roku hospodáriť s deficitom na úrovni 4,94 % hrubého domáceho produktu (HDP). Očakávaný schodok v tomto roku je necelých 8 % HDP.

Slamený panák

Zmenou v pôvodnom návrhu by malo byť len doplnenie uznesenia vo vzťahu k výkonu akcionárskych práv zástupcov štátu za oblasť dividend.

Líder OĽaNO Igor Matovič a minister financií ráno tvrdil, že jeho ponuka ohľadom rozpočtu voči koaličným partnerom stále platí a pripomína, či koaliční partneri splnia to, čo ľuďom sľúbili. Podľa Matoviča SaS straší zvyšovaním dane. „To je taký ten slamený panák, ktorý si, bohužiaľ, SaS vytvorila, bojuje proti nemu a straší zvyšovaním daní,“ uviedol Matovič k Sulíkovým protestom.

Richard Sulík dnes zopakoval, že nebude súhlasiť so zmenou dlhovej brzdy, ak nebude schválená aj daňová brzda. „Nebudem súhlasiť s tým, aby sa uvoľnili pravidlá dlhovej brzdy bez toho, že zafixujeme dane, nech ostanú tam, kde sú.“

V ďalších rokoch by mal deficit verejných financií klesať pod 3 % hranicu. V roku 2023 by to malo byť 2,7 % HDP. Na rok 2024 vyžaduje platná legislatíva pri očakávanej úrovni verejného dlhu vyrovnaný rozpočet. To by si vyžiadalo prijatie konsolidačných opatrení na úrovni takmer 4 miliardy eur, upozorňuje v návrhu rezort financií.

Ako budeme hospodáriť?

Viacročný rozpočet verejnej správy počíta s tým, že by mal hrubý dlh SR kulminovať v rokoch 2021 a 2022 na úrovni 61,5 % HDP. Následne do roku 2024 by mal klesnúť pod 59 % HDP.

Návrh rozpočtu obsahuje na roky 2022 až 2024 alokáciu peňazí z plánu obnovy v celkovom objeme 4,59 miliardy eur. V budúcom roku má najviac výdavkov z tohto plánu smerovať do zelenej ekonomiky (454 miliónov eur), vzdelávania (323 miliónov eur) a zdravia (218 miliónov eur).

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) opakovane upozornil, že výsledná podoba rozpočtu na rok 2022 je podmienená schválením viacerých dôležitých zákonov: o dôchodkovej reforme, výdavkových stropoch a o dlhovej brzde.

Ak sa na nich koalícia nedohodne a nebudú v parlamente schválené, deficit rozpočtu nebude 4,94 %, ale iba 4,3 % HDP. Rozdiel predstavuje približne 700 miliónov eur. Na rokovania má teraz koalícia niekoľko týždňov, o rozpočte na ďalší rok zvykne parlament diskutovať na prelome novembra a decembra.

Čo dostanú rezorty?

Kancelárie prezidentaNárodnej rady SR, ako aj Úrad vlády, by mali mať v budúcom roku vyšší rozpočet. Kým parlament a prezidentka by si mali prilepšiť len mierne, úrad vlády ráta so zvýšením výdavkov o viac ako 85 miliónov eur.

  • Celkové výdavky na slovenské zdravotníctvo by sa na budúci rok mali vyšplhať do výšky 6,38 miliardy eur.
  • Ministerstvo kultúry by malo v roku 2022 na výdavky disponovať sumou na úrovni takmer 425,5 milióna eur, čo je približne o 33 miliónov eur viac ako bolo rozpočtované na aktuálny rok.
  • Ministerstvo obrany má v roku 2022 hospodáriť so sumou 1,795 miliardy eur. Celkové obranné výdavky by mali dosiahnuť 1,857 miliardy eur, čo predstavuje 1,76 percenta HDP.
  • Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí by malo mať v roku 2022 k dispozícii viac ako 154,3 milióna eur. Najväčšia časť, viac ako 78 percent výdavkov, smeruje do zahraničnej politiky.
  • Výdavky v oblasti životného prostredia by v roku 2022 mali byť viac ako 815 miliónov eur. Z toho by mali byť výdavky v objeme 213 miliónov eur z plánu obnovy. Sto miliónov eur by mali byť výdavky z modernizačné­ho fondu.
  • Na oblasť školstva, vedy, výskumu a športu by mali ísť v roku 2022 viac ako štyri miliardy eur.
  • Na súdnictvo a prokuratúru sa chystá štát v roku 2022 vyčleniť 494 416 000 eur, o približne 89 miliónov eur viac ako v rozpočte na rok 2021.

Mestá a obce by mali mať v roku 2022 k dispozícii 5,68 miliardy eur. Vláda pre najmenej rozvinuté okresy v rozpočte vyčlenila 10,3 mil. eur.

  • Celkové výdavky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou by sa v budúcom roku mali vyšplhať na sumu 23,9 milióna eur.
  • Rozpočet Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí by mal ostať rovnaký ako v aktuálnom roku, na realizáciu opatrení zameraných na podporu krajanských komunít by mal mať úrad 3 529 000 eur.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM