Správy Technológie

Novinky v štátnych e-schránkach: Prihlásiť sa bude dať aj mobilom

Svoj mobilný telefón by sme už onedlho mali možnosť využívať aj na prístup do štátom zriadených e-schránok. Novinka je naplánovaná na začiatok budúceho roka.

Ilustračný obrázok k článku Novinky v štátnych e-schránkach: Prihlásiť sa bude dať aj mobilom
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) v súčasnosti pracuje na prístupe do e-schránky na portáli slovensko.sk cez mobilný telefón, teda mobileID. Spustenie tohto prístupu sa plánuje na február 2019, informovala NASES. Aplikácia má slúžiť aj na podpisovanie elektronických dokumentov.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

V súčasnosti je možné prihlásiť sa a podpisovať len cez počítač pripojený na čítačku. Aktivácia mobilného zariadenia bude fungovať online samoobslužne, pričom zvažovanou alternatívou je aj asistovaná aktivácia. Po inštalácii už nebude potrebná čítačka, nainštalované aplikácie v počítači ani občiansky preukaz. Bez použitia občianskeho preukazu bude tiež možné podpisovať cez mobileID aj elektronické podania.

Cieľom zavedenia mobilnej aplikácie je podľa NASES najmä priniesť jednoduchší spôsob prihlasovania a prilákať tým viac občanov k využívaniu elektronických služieb. Doposiaľ bolo zriadených 4 944 815 elek­tronických schránok, aktívnych je z toho 65 275, vyčíslila agentúra. „Veríme, že jednoduchší prístup k elektronickým službám v spojení s ďalšími plánovanými úpravami portálu slovensko.sk pomôže k tomu, aby boli lákavejšie pre ďalších potenciálnych používateľov,“ skonštatoval generálny riaditeľ NASES Lukáš Sojka s tým, že týmto krokom sa otvára cesta pre čisto mobilné scenáre v budúcnosti.

Portál slovensko.sk čaká rekonštrukcia. Nový projekt s názvom Zvyšovanie úžitkovej hodnoty digitálnych služieb pre občanov, podnikateľov a inštitúcie verejnej správy má priniesť prehľadnejšiu podobu portálu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM