Anton Hrachovský Rôzne

Novozámčan založil svetové podujatie: Pracuje s ním i exšéfka ochrany Bieleho domu

Cez víkend navštívil svoje rodné mesto a porozprával o svojom osobnom i profesionálnom živote. Nové Zámky navštívil zakladateľ známej medzinárodnej konferencie.

Ilustračný obrázok k článku Novozámčan založil svetové podujatie: Pracuje s ním i exšéfka ochrany Bieleho domu
Foto: Anton Hrachovský

Róbert Vass (na snímke v strede) je rodák z Nových Zámkov, manažér, zakladateľ a spoluorganizátor jednej z najvýznamnejších bezpečnostných konferencií dnešnej doby – Globsec. V Nových Zámkoch už 18 rokov nebýva, napriek tomu sa stále cíti byť Novozámčanom. Na diskusnom stretnutí NZ INAK porozprával o svojej ceste profesionálnym životom. O hudobnú vložku sa postaralo miestne muzikantské duo Strings & Croon.

Organizátor už počas štúdia

„V podstate celý základ pre svoj život som dostal tu v Nových Zámkoch. Som na to hrdý,“ povedal na úvod Róbert Vass. Na základnú školu chodil na Nábrežnú, počas týchto raných školských čias bol aj súčasťou speváckeho zboru Lastovička. Tiež rád maľoval.

Organizačné vlohy prejavil už počas štúdia na Gymnáziu, kde založil školský parlament. Ako sám povedal, už od detsva ho definovala jedna črta. „Vždy som vedel, čo chcem a mimoriadne pevne som za tým išiel. Pre svoje okolie som tým bol mimoriadne otravný, až kým som nedosiahol to, čo chcem,“ vysvetlil hosť diskusie moderovanej Milanom Griečom zo združenia NZ INAK. Po základnej školy chcel ísť na gymnázium, prijímačky však nedopadli úspešne. Nastúpil tak na priemyslovku v Komárne, skade sa po mesiaci vrátil do Nových Zámkov, do lavíc vytúženého gymnázia.

„Som človek, ktorý strašne veľa znesie. Ale keď sa dostanem do situácie, keď ma niekto alebo niečo pritlačí k múru, tak sa nevzdávam, ale presne naopak,“ vysvetlil Róbert Vass. Ešte počas prvého ročníka bol zvolený do študentskej krajskej rady, ako jediný z okresu Nové Zámky. „Nebolo to plánované, nemal som ani žiadnu víziu. Všetko to prišlo až členstvom v študentskej rade,“ prezradil Vass. Neskôr založil už spomínaný študentský parlament ale aj obľúbený ples gymnazistov.

Vysokú školu študoval v Banskej Bystrici, kde si za svoj odbor zvolil medzinárodné vzťahy. „Prvý popud prišiel v roku 1998, keď bolo Slovensko označené ministerkou zahraničných vecí USA Madeleine Albrightovou ako čierna diera Európy,“ vysvetlil Novozámčan svoj výber zamerania štúdia.

Založenie Globsecu

Medzi hlavnými tematickými celkami boli v roku 2018 budúcnosť Európskej únie, ale aj otázky tradičnej bezpečnosti v súvislosti so summitom NATO, ktorý sa uskutoční v júli v Bruseli, boj proti terorizmu a vnútorná bezpečnosť či budúcnosť vzťahov Ruska. Ďalšie témy sa týkali kybernetickej bezpečnosti, technológií a inovácií vrátane umelej inteligencie.

O bezproblémovej realizácii myšlienky Globsecu nebol presvedčený už od začiatku. „Nebol som o tom skalopevne presvedčený. O čom som však bol, bolo to, že do toho chcem dať všetko, čo viem. A že to chcem spraviť najlepšie, ako viem,“ priznal sa Róbert Vass. Jeho odhodlanie sa vyplatilo, Globsec má za sebou už 13 ročníkov a je podľa jeho slov dnes jednou z piatich najvýznamnejších bezpečnostných konferencií na svete.

„To, čo robíš, nerob priemerne. Porovnávaj sa s najlepšími, a sprav to ešte o kúsok lepšie. Neinvestuj svoju energiu do niečoho, čo by malo byť len priemer,“ znie jedno zo životných kréd úspešného Novozámčana.

Tohtoročný Globsec 2018 sa odohrával v troch konferenčných miestnostiach, v ktorých prebiehali paralelne tri konferencie. Na nich vystúpilo 140 rečníkov z celého sveta. „Nebola to len platforma na diskusiu, ale po prvýkrát sme hostili najdôležitejšiu globálnu komisiu – komisiu pre stabilitu kybernetického priestoru. Tvorí ju zhruba 40 ľudí z celého sveta, ktorí sa rozhodli, že v Bratislave prijmú dôležitú normu pre reguláciu internetu. Ide o ochranu pre hackerskými útokmi počas volieb,“ vysvetlil rodený Novozámčan.

Róbert Vass sa podieľal aj na založení Globálne komisie pre budúcnosť kybernetického priestoru. V jej radách možno nájsť viacero svetovo uznávaných mien, spomeňme bývalú šéfku pre kybernetickú bezpečnosť v Bielom dome či bývalého šéfa digitalizácie z Indie. Zároveň sa venujú iniciatíve týkajúcej sa umelej inteligencie a bezpečnosti. „Dnes už umelá inteligencia nie je sci-fi. To, čo častokrát vidíme vo filmoch, sú dnes už dostupné technológie. Navyše, sú už veľmi lacné. Žiaľ, dajú sa aplikovať aj v negatívnych formách,“ načrtol zakladateľ Globsecu aktivity svojej spoločnosti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM