han Šport

Nový "šéf" športu na Slovensku: Pozriem sa, kam išli predtým peniaze!

Nový štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) Ivan Husár chce sprehľadniť tok peňazí, ktoré smerujú z rozpočtu do športu.

Ilustračný obrázok k článku Nový "šéf" športu na Slovensku: Pozriem sa, kam išli predtým peniaze!
Zdroj: TASR

Prvé slová Husára vo funkcii boli pri príležitosti tlačového brífingu, ministra školstva Branislava Gröhlinga, ktorý predstavoval jednotlivých štátnych tajomníkov rezortu. „V predchádzajúcom období natieklo do športu veľa nesystémových peňazí, keby boli na jednom mieste, bola by podpora športu a športovcov oveľa prehľadnejšia,“ uviedol Husár.

Posvieti si na eurá

„Jedna z prvých mojich úloh je pozrieť sa na doterajší systém financovania,“ potvrdil Husár, pričom sa v tejto súvislosti chce pozrieť aj na zmluvu, ktorou dala vláda v decembri 2019 Fondu na podporu športu 60 miliónov eur na výstavbu športovej infraštruktúry.

Alokácia sa má diferencovane využiť v období 2020–2022. Husár má ambíciu takisto odstrániť byrokraciu, ktorá strpčuje život športovcom, športovým zväzom a organizáciám.

Budú aj preukazy

Zopakoval, že priorita je projekt voľnočasových poukazov. „My chceme, aby 1,5 milióna rodičov rozhodovalo o tom, kam pôjdu dane a peniaze na šport a nie pár úradníkov, vrátane mňa. Ak by to už bolo zavedené, lepšie by sme vedeli deťom pomôcť, aby boli odolnejšie a zdravšie,“ zdôraznil Husár. Vyjadril v tejto súvislosti aj to, že bude potrebné sa zaoberať i zlepšením a rozvojom podmienok pre šport seniorov.

Oslovujú ho športovci

Je si vedomý toho, že v najbližšom období bude takisto riešiť ekonomické dosahy súčasnej mimoriadnej situácie na šport. Priznal, že sa na neho dennodenne obracajú športovci a športové zväzy s otázkou možnej kompenzácie straty príjmov, ktoré im vznikli v dôsledku rušenia súťaží a rozviazania kontraktov zo strany klubov.

„Určite to budeme riešiť v súčinnosti s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny a ministerstvom hospodárstva, ale budeme tak robiť v jednej línii s ďalšími skupinami, ktoré majú tieto problémy, napríklad umelci či živnostníci, ktorí nemôžu prevádzkovať svoje služby,“ dodal Husár.

Vyjadril sa, že Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) by nemal byť len deklaratórne „strechou slovenského športu“, ale toto jeho poslanie je potrebné oveľa viac dostať do praxe, než je to v súčasnosti.

Kto je to Husár

Vláda SR vymenovala 57-ročného Husára za štátneho tajomníka pre oblasť športu v rámci Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v sobotu 21. marca. Na poste nahradil Jozefa Gönciho, bývalého slovenského reprezentanta v športovej streľbe a dvojnásobného bronzového olympijského medailistu (1996, 2004). Husár je bývalý volejbalový tréner, viacnásobný majster SR s VKP Bratislava a bývalý tréner reprezentačného družstva mužov SR. Absolvent Fakulty telovýchovy a športu na Univerzity Komenského v Bratislave je nominant a zakladajúci člen strany SaS.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM