Zo Slovenska

Nový zákon lex korona nahráva dlžníkom i neplatičom, upozorňuje združenie

Nový zákon lex korona skomplikoval život správcom bytových domov, predsedom spoločenstiev vlastníkov, ale aj samotným vlastníkom bytov.

Ilustračný obrázok k článku Nový zákon lex korona nahráva dlžníkom i neplatičom, upozorňuje združenie
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Upozornil na to predseda Združenia pre lepšiu správu bytových domov (ZLSBD) Marek Perdík, podľa ktorého pozastavenie plynutia súdnych lehôt aj upustenie od vykonávania dražieb do 28. februára 2021 vyhovuje neplatičom a dlžníkom.

Vymáhanie nedoplatkov

Šéf ZLSBD upozornil, že hoci je záujem ministerstva spravodlivosti na prijatí opatrení z dôvodu vypuknutia pandémie pochopiteľný, nie je podľa neho možné poprieť ich negatívny dosah na sféru správy bytového fondu.

„Predmetom súdnych sporov v bytových domoch je totiž v prevažnej miere (avšak nie výlučne) súdne vymáhanie finančných pohľadávok, predstavujúcich nedoplatky vlastníkov bytov a nebytových priestorov za služby spojené s užívaním nehnuteľností a do fondu prevádzky, údržby a opráv,“ uviedol Perdík.

Vymáhanie nedoplatkov v súdnych konaniach je vzhľadom na jeho finančnú a časovú náročnosť problematické už v štandardom civilnom procese.

Výhoda pre dlžníkov a neplatičov

Výhodu tak podľa Perdíka získavajú dlžníci a neplatiči. V rámci odvolania sa na novoprijaté zákonné ustanovenia majú v súčasnosti neplatiči, prípadne iným spôsobom problematickí vlastníci či iné žalované subjekty, možnosť legálne predlžovať priebeh súdneho konania.

Východiskom z novoprijatej legislatívy je podľa Perdíka preferovať mimosúdne vymáhanie finančných pohľadávok voči neplatičom a tiež mimosúdne riešenie nepeňažných sporov bytových domov.

„Dražby teda do konca februára nie je možné organizovať, súdne lehoty neplynú alebo sa predlžujú a vzhľadom na koniec ‚hypotekárnych prázdnin‘ je vhodný čas venovať sa napríklad otázke neplatičov mimosúdnym vymáhaním, prípadne vykonať revíziu uzatvorených zmlúv,“ dodal Perdík.

Ilustračné foto

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM