MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Úradník prekvapivo komentuje multiotecka B. Kollára

Mať jedenásť detí s desiatimi ženami môže byť morálny problém, prekvapivo hovorí nový šéf slovenského Inštitútu pre výskum práce a rodiny.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Úradník prekvapivo komentuje multiotecka B. Kollára
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Roman Joch je známy ako český katolícky konzervatívec. Po nástupe Matovičovej vlády si ho minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vybral ako nového šéfa Inštitútu pre výskum práce a rodiny.

Joch obhajuje tradičnú rodinu a preto v rozhovore pre český portál idnes.cz dostal aj pikantnú otázku, čo si teda myslí o rodinnom živote predsedu Sme rodina, pod ktorého rezortne patrí.

Lesbická rodina

Roman Joch odpovedal na otázky českého moderátora v relácii Rozstrel na portáli idnes.cz. Keďže je známy konzervatívec, ktorý teraz pracovne rieši problémy slovenskej rodiny, debata sa točila týmto smerom.

„Nukleárna rodina – to je otec, mama a deti… Za rodinu považujem aj matky samoživiteľky,“ hovorí R. Joch. A čo homosexuálne zväzky?

„Podľa Jocha je možné považovať za rodinu aj lesbickú matku s dieťaťom. Či ho porodila, alebo adoptovala, je to jej dieťa. Nie je to úplná rodina, dieťaťu bude chýbať otcovský vzor v domácnosti, ale rodina to je,“ píše idnes.cz. O spolužití homosexuálnych mužov s deťmi sa nezmieňuje.

Potom však v rozhovore prišla citlivá otázka na adresu neštandardného rodinného života Borisa Kollára. A tam už Joch nebol taký rozhodný.

Kollár má problém

Český portál približuje, že Jochov nadriadený minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina je tiež veľký konzervatívec. „Predseda Sme rodina Boris Kollár má pritom jedenásť detí s desiatimi ženami a svojou okázalou polygamiou nepredstavuje práve tradičné hodnoty, ktoré jeho hnutie propaguje.“ Ako na tento rozpor reaguje R. Joch?

„Pán Kollár si to môže dovoliť, pretože je to veľmi bohatý človek,“ odpovedá šéf slovenského Inštitútu pre výskum práce a rodiny.

Vzápätí však dodáva aj prekvapivý komentár na adresu Borisa Kollára, ktorý je po politickej línii jeho nepriamy šéf.

„Ale nedáva tým dobrý príklad iným občanom. Môže to byť aj morálny problém, pretože naša civilizácia je skôr monogamná. Je to také zriedenie lásky…,“ hovorí R. Joch.

Dodáva, že rodinný model B. Kollára by sme nemali obdivovať, ale máme ho tolerovať. Ľudia sú vraj rôzni a sú vystavení rôznym pokušeniam. Preto by sme nemali moralizovať.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM