ELA Kultúra

O pár dní by mal 61 rokov: Zomrel režisér a scenárista zábavných programov Stanislav Gurka

RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí režiséra a scenáristu Stanislava Gurku.

Ilustračný obrázok k článku O pár dní by mal 61 rokov: Zomrel režisér a scenárista zábavných programov Stanislav Gurka
Zdroj: Facebook.com/Stanislav Gurka

Ako informoval na sociálnej sieti moderátor Rádia Regina Martin Jurčo, zomrel režisér a scenárista mnohých nielen rozhlasových zábavných relácií Stanislav Gurka. Ako Martin Jurčo zdôraznil: „Bol aj členom tvorivého tímu Redakcie zábavy bratislavského rozhlasu.“

Intendant Dvojky Branislav Šanta dodal: „Stano Gurka naposledy spolupracoval s RTVS v roku 2022 na sérii Kolotoč dobrej nálady.“

Svoju kariéru preniesol z rozhlasových vĺn aj do televízneho priestoru, keď sa Stanislav Gurka stal nielen scenáristom, ale aj režisérom viacerých zábavných programov a televíznych filmov.

Stanislav Gurka sa preslávil aj ako partner moderátorky Anety Pariškovej (50). Boli partnermi päť rokov. Gurka bol rozvedený, mal jedného syna Michala.

Ako informuje RTVS, Gurka spolupracoval s humoristami Štefanom Skrúcaným, Miroslavom Nogom, Rasťom Piškom, či Zuzanou Tlučkovou a ďalšími.

Humorista Rasťo Piško na sociálnej sieti k smrti kamaráta napísal: „Tešil som sa, že opäť začneme scenáristicky spolupracovať a urobíme spolu čosi poriadne. Film, komédiu, ktorej základy už máme! Čakal som, že to bude naša spoločná bomba… A ty mi, Stanko, urobíš takúto vec??? Prosím ťa, už mi to v živote nerob!“

Podľa scenára Stanislava Gurku vzniklo viacero snímkov. Legendárny režisér zábavných programov Slovenskej televízie Juraj Takáč tak pripravil televízny film Lákavé stredisko rýchleho vytriezvenia (1992), kde hrali aj Marián Slovák, Vladimír Černý či Marta Sládečková.

Režisér Vlado Fischer zasa podľa scenára Stanislava Gurku vytvoril videofilm Doloroso (1994) o udalostiach v živote dvanásťročného Beethovena, v ktorom o. i. účinkovali František Kovár, Eva Rysová, Matej Landl či Vladimír Jedľovský.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM