Zo Slovenska

O povinnosť menej! Poisťovne už nebudú žiadať nosenie výmenných lístkov k špecialistom

Zdravotné poisťovne reagujú na zhoršenie situácie spojenej s pandémiou nového koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku O povinnosť menej! Poisťovne už nebudú žiadať nosenie výmenných lístkov k špecialistom
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), zdravotná poisťovňa (ZP) Dôvera a ani ZP Union nebudú vyžadovať od svojich poistencov, aby nosili k špecialistom výmenné lístky. Reagovali tak na zhoršenie situácie spojenej s pandémiou nového koronavírusu.

Bez výmenného lístka

„Spomaliť šírenie vírusu napomôže aj obmedzenie návštev všeobecného lekára z dôvodu potreby vystavenia výmenného lístka k špecialistovi. Našim poistencom preto garantujeme, že špecializovanú ambulantnú starostlivosť uhradíme aj bez odporúčania všeobecného lekára,“ uviedol hovorca štátnej VšZP Matej Neumann.

Aj PR špecialista súkromnej ZP Dôvera Matej Štepianský povedal, že podobne ako počas prvej pandémie, tak aj v tomto období, s platnosťou od 1. októbra, umožnili úhradu vyšetrenia u lekárov špecialistov aj bez výmenného lístka od všeobecného lekára.

Rovnako až do odvolania nebude súkromná ZP Union požadovať výmenné lístky od všeobecného lekára pre účely vyšetrenia u ambulantného špecialistu. „Každý, kto už má svojho špecialistu, ale ide k nemu napríklad po dlhšom čase, alebo na nové vyšetrenie, môže prísť priamo do jeho čakárne, prípadne si telefonicky dohodnúť termín. Výmenný lístok nepotrebuje,“ dodala jej hovorkyňa Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM