Zlatica Gregorová Rôzne

O záchrane života rozhodujú sekundy: Záchranári radia, ako pomôcť topiacemu sa

Našej krajine vládnu tropické teploty a užívať si letné prázdniny začali aj študenti. Mnohí z nich sa vyberú s kamarátmi k vode, poriadne sa osviežiť.

Ilustračný obrázok k článku O záchrane života rozhodujú sekundy: Záchranári radia, ako pomôcť topiacemu sa
9
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Nie každý vie reálne odhadnúť svoju plaveckú kondíciu a tak sa stávajú rôzne situácie, kedy môže dôjsť k ohrozeniu života. My vám prinášame potrebné informácie, aby ste včas predišli zdravotným ťažkostiam pri pobyte pri vode aj to, ako pomôcť topiacemu sa kamarátovi.

O živote neraz rozhodujú sekundy, preto treba konať včas a rozvážne.

V súvislosti s vodným športom je namieste veľká ostražitosť. Ideálne je, ak je v blízkosti detí plavčík alebo iný dospelý, ktorý na ne dohliadne. Pozor si treba dávať nielen pri prírodných jazerách, pri mori, ale aj v záhradných bazénoch a na kúpaliskách.

„Hoci sa šantenie detí v detskom bazéne alebo na kraji mora môže zdať relatívne bezpečné, aj pri nízkej hladine vody je potrebné dávať na svoje ratolesti pozor. Obzvlášť opatrní by sme mali byť pri náhlom ponáraní detí pod vodu alebo kúpaní sa v mori. Utopiť sa totiž dá rôzne,“ uviedla hovorkyňa a PR manažérka Falck Slovensko Katarína Načiniaková.

Veľmi nebezpečné sú skoky do vody. Nikdy totiž s istotou neviete, čo sa pod hladinou skrýva a rozhorúčenému telu tiež neprospieva rýchla zmena teploty. Podľa hovorkyne Falck Slovensko sa môže dieťa alebo dospelý utopiť aj s hlavou nad hladinou vody. Stane sa tak preto, že organizmus šokovo zareaguje na studenú vodu.

Podľa inštruktora kurzov prvej pomoci Falck Academy Miroslava Nagya sa stane, že „človeku sa reflexívne uzatvoria dýchacie cesty (z dôvodu kŕču hlasiviek), mozog ostáva bez okysličenia a človek sa udusí.“ Ako ďalej radí inštruktor, netreba skákať rozhorúčení do chladnej vody, ale sa najprv ovlažiť, aby sme predišli prípadnému šoku organizmu.

Ako záchranári dodávajú, rozdiel je, ak sa topí človek v sladkej alebo v slanej vode.

Pri vdýchnutí slanej vody dochádza k opuchu pľúc, čo  spôsobuje ťažkosti s dýchaním. Pri vdýchnutí sladkej vody sa voda vstrebáva z pľúc do krvného obehu a prichádza postupne k poškodeniu pľúcnych mechúrikov a k následnému opuchu pľúc.

Inštruktor Miroslav Nagy tvrdí, že je nebezpečné je aj vyhadzovanie detí do vzduchu s voľným pádom do vody, čo záchranári neodporúčajú. Vdýchnutá voda spôsobí problémy a človek môže upadnúť do apatie a zmodrajú mu prsty.

Príznaky topenia sa

  • Plytké či zrýchlené dýchanie
  • Nevoľnosť, mdloby, bezvedomie až so zastavením dýchania
  • Kašeľ – nepodceňujte ho, ak pretrváva alebo je spojený so zrýchlených dýchaním
  • Zvracanie

Prvá pomoc pri topení môže zachrániť ľudský život. Záchranári Falck radia, čo robiť. V prvom rade nečakajte a okamžite vyjdite s topiacim sa z vody. Ak je pri vedomí, posaďte ho a pomôžte mu, aby vodu vykašľal. Ak máte pochybnosti, volajte na 155.

Topiaceho, ktorý je v bezvedomí, dáte nabok len vtedy, ak ste si istý, že nemá poškodenú chrbticu. Zástava dýchania si vyžaduje oživovanie, ktoré začneme 5 vdychmi. Potom pokračujeme 2 vdychmi a 30 stlačeniami hrudníka.

Foto: ilustračné

Kúpanie v prírodných vodných plochách
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM