Zo zahraničia

Obavy o holý život? Z Ruska údajne UTIEKOL Putinov blízky poradca

Čubajs je podľa správy údajne proti Putinovej „špeciálnej vojenskej operácii“ na Ukrajine a nemá v úmysle vrátiť sa do Ruska.

Ilustračný obrázok k článku Obavy o holý život? Z Ruska údajne UTIEKOL Putinov blízky poradca
Zdroj: TASR/AP

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina údajne opustil rady ruskej vlády a ušiel z krajiny. Podľa agentúry Reuters ide o skúseného reformátora a osobitného predstaviteľa pre životné prostredie Anatolija Čubajsa. TASR správu prevzala od spravodajskej stanice Sky News.

Útek z Ruska

Čubajs je podľa správy údajne proti Putinovej „špeciálnej vojenskej operácii“ na Ukrajine a nemá v úmysle vrátiť sa do Ruska. Išlo by doposiaľ o najvyššie postaveného ruského činiteľa, ktorý odišiel z krajiny.

O Čubajsovom odstúpení z funkcie osobitného predstaviteľa pre klímu a jeho odchode z Ruskej federácie informovali v stredu aj denník The Guardian, ako aj spravodajská stanica CCN, ktorá sa odvolala na ruskú tlačovú agentúru TASS.

Podľa agentúry Bloomberg je 66-ročný Čubajs jedným z mála ekonomických reformátorov z éry 90. rokov, ktorí zostali v Putinovej vláde a zachovali si blízke väzby na západných predstaviteľov. Známym sa stal ako minister financií vo vláde niekdajšieho prezidenta Borisa Jeľcina.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov informácie o jeho odchode podľa Bloombergu bezprostredne nekomentoval.

Samotný Čubajs podľa CNN doposiaľ nezávisle nepotvrdil svoj odchod z Ruska ani dôvody rezignácie. Vo funkcii osobitného predstaviteľa pre životné prostredie bol od roku 2020.

Spodina a zradcovia

Od začiatku vojny na Ukrajine vystupňovala ruská vláda nátlak na domácich kritikov invázie. Putin 16. marca varoval, že očistí Rusko od „spodiny a zradcov“, ktorých obviňuje, že tajne pracujú pre USA a ich spojencov.

Tvárou v tvár ekonomickému kolapsu obvinil ruský prezident Západ, že chce zničiť Rusko, konštatuje Bloomberg.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM