MAK Správy Zo zahraničia

Koronavírus komplikuje boháčom život. Výrobcovia luxusného tovaru môžu prísť až o 40 miliárd

Epidémia koronavírusu môže stáť výrobcov luxusného tovaru vo svete 30 až 40 miliárd eur a zisky branže by sa mohli znížiť zhruba o 10 miliárd eur.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus komplikuje boháčom život. Výrobcovia luxusného tovaru môžu prísť až o 40 miliárd
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Podľa agentúry APA to vyplýva zo štúdie konzultačnej spoločnosti Boston Consulting Group (BCG), ktorá vyspovedala 28 šéfov predstavenstiev a finančných riaditeľov luxusných značiek.

BCG vypočítal, že podiel Číny na globálnom trhu luxusného tovaru predstavuje hodnotu 110 miliárd eur (34 %). K tomu sa pripočítava 280 miliárd USD (258,83 miliardy eur), ktoré míňajú čínski turisti všade vo svete. Počas epidémie vírusu SARS v roku 2003 dosahoval podiel Číny na globálnom trhu luxusného tovaru len 3 %, čiže v prepočte asi päť miliárd eur.

Zatváranie fabrík a obchodov

Podľa respondentov je najpravdepodobnejší scenár ten, že šírenie koronavírusu sa obmedzí najmä na Čínu a počas niekoľkých mesiacov prekoná maximálnu úroveň a následne začne klesať. Branža bude v takom prípade trpieť dôsledkami zhruba 6 mesiacov a potom sa rýchlo zotaví. Väčšina manažérov vychádza z predpokladu, že svoje ciele tržieb spred epidémie splnia o rok neskôr.

V najhoršom prípade, ktorým je globálna pandémia, môže dôjsť k citeľnému spomaleniu konjunktúry v Ázii, a teda aj k dôsledkom pre svetové hospodárstvo. Vtedy by mohli byť výrobcovia luxusného tovaru nútení zoškrtať produkciu v Ázii a zatvoriť tam obchody aj fabriky.

(1 EUR = 1,0818 USD)

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM