Aktualizované Zo Slovenska

Slovenskom sa prehnala zúrivá Júlia: Cesty sú neprejazdné, vlaky nejazdia, ľudia sú bez elektriny

Pre celé územie Slovenska dnes platí do 12:00 hod. výstraha prvého stupňa pred vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Ilustračný obrázok k článku Slovenskom sa prehnala zúrivá Júlia: Cesty sú neprejazdné, vlaky nejazdia, ľudia sú bez elektriny
26
Galéria

V noci z nedele na pondelok zasiahla Slovensko víchrica Júlia. Priniesla so sebou mohutný nárazový vietor, ktorý aj v nížinách presiahol 100 km/h.

Komplikácie na cestách

Od večera majú hasiči a energetici plné ruky práce. Z mnohých oblastí Slovenska sú hlásené popadané stromy a strhnuté elektrické vedenia, pre ktoré sú stále neprejazdné viaceré cesty a železničné trate.

Horský priechod Čertovica bol od rána uzavretý pre nákladné autá nad 10 metrov v dôsledku popadaných stromov a skál. Cestári naďalej upozorňujú na silný i nárazový vietor na väčšine územia Slovenska.

Zdržanie vodiči hlásia aj na viacerých úsekoch v Bratislave. Na vstupoch do Bratislavy v smere od Stupavy po diaľnici D2 i pred Prístavným mostom v smere od Senca na D1 musia rátať šoféri so zdržaním do 15 minút. Až 20-minútové zdržanie hlásia šoféri pred vjazdom do Čadce v smere od Svrčinovca a štvrťhodinové zas predĺži cestu pred vjazdom do Kysuckého Nového Mesta v smere od Čadce.

SSC tiež upozorňuje na silný až nárazový vietor na väčšine územia Slovenska, v okolí Partizánskeho je víchrica. Silné sneženie zase obmedzuje dohľadnosť na 100 metrov na D1 v úseku Poprad – Levoča. V oblasti Liptovského Hrádku padá mrznúce mrholenie, je tam podľa SSC zvýšené riziko vzniku poľadovice.

Výstrahy

Na horách aj naďalej pretrváva výstraha druhého stupňa pred vetrom. Platí pre okresy Banskobystrického, Prešovského, Košického a Žilinského kraja. Vietor môže v týchto lokalitách dosiahnuť rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Pre celé územie Slovenska platí do 12:00 hod. aj výstraha prvého stupňa pred vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Výstraha druhého stupňa pred silným vetrom trvá v okresoch Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín a Poprad do 12:00 hod. Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje podľa SHMÚ zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Meteorológovia upozorňujú aj na tvorbu snehových jazykov a závejov, a to najmä na severe Slovenska v polohách nad približne 800 metrov nad morom. Výstraha platí do 12:00 hod. pre okresy Banskobystrického, Trenčianskeho, Žilinského a Prešovského kraja.

SHMÚ vydal aj hydrologické výstrahy pred povodňami. V okresoch Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín treba rátať so zvýšenou hladinou vodných tokov. Výstrahy platia do 12:00 hod., v okrese Martin do 18:00 hod.

Bez elektriny

Tisícky domácností sú od nedele pre silný nárazový vietor bez elektriny. Na západe sú bez dodávok elektrickej energie oblasti v Devínskej Novej Vsi, Báhonu, Veľkého Biela, Bernolákova, Čataja, Dunajskej Lužnej, Podunajských Biskupíc, Dolnej Súče, Nemšovej, Svinnej, Chtelnice, Koniaroviec, Cabaj-Cáporu, Mojmíroviec, Ivánke pri Nitre, Veľkého Zálužia, Nových Sadov, Cícova, Kráľovej nad Váhom, či Tehly.

Problémy sú aj na strednom Slovensku. Bez elektriny sú Kráľová Lehota, Čičmany, Zákamenné, Vychylovka, Terchová, Dúbrava, Čierny Váh, Vyhne, Veľké Rovné, Ľubochňa, Hliník nad Váhom či Kolárovice.

Vietor bude dopoludnia ustávať, no škody budeme počítať počas celého dňa.

Podľa imeteo.sk bol najsilnejší náraz vetra spomedzi nižších polôh k 4:00 hod. zaznamenaný v Bratislave na úrovni 108 km/h a v Nitre na úrovni 101 km/h.

Slovenskom sa prehnala zúrivá Júlia
26
Galéria
Zdroj: HaZZ v Liptovskom Mikuláši
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM