Aktualizované Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Obrovská rana pre Banskú Štiavnicu: Požiar sa šíri historickým centrom, hrozivé FOTO

Ničivý požiar v historickom centre Banskej Štiavnice sa šíri ďalej. Zasiahol už aj ďalšie objekty.

Ilustračný obrázok k článku Obrovská rana pre Banskú Štiavnicu: Požiar sa šíri historickým centrom, hrozivé FOTO
30
Galéria

Na námestí v centre Banskej Štiavnice vypukol v sobotu dopoludnia požiar v historickej budove. Na sociálnej sieti o tom informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Banka lásky

Požiar vypukol v takzvanej Banke lásky, obľúbenej turistickej atrakcii.

„Presná príčina požiaru zatiaľ nie je známa, pravdepodobne však ide o skrat elektrického vedenia,“ uviedla polícia. Na mieste zasahujú hasiči, privolaný bol aj zisťovateľ príčin požiarov.

Prepadnutá strecha

Ako informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová, pri požiari zasahuje viac ako 30 profesionálnych i dobrovoľných hasičov z Banskej Štiavnice, Žiaru nad Hronom, Banskej Bystrice, Zvolena, Pliešoviec či Štiavnických baní.

„Zasahujúci príslušníci odstavili objekt od energií, vykonávajú hasiace práce, evakuáciu osôb z reštaurácie, ochladzujú susediace budovy a vynášajú predmety z objektu,“ dodala Križanová.

Plamene mali zachvátiť strechu historického objektu s rozlohou približne 400 metrov štvorcových. V dôsledku požiaru došlo podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici Júlie Zeleňákovej k prepadnutiu strechy do podkrovia budovy.

Oheň sa širi

Na miesto rozsiahleho požiaru budú okamžite nasadení aj príslušníci Ozbrojených síl SR. Potvrdil to komunikačný odbor Ministerstva obrany SR.

Podľa najnovších informácií horí už aj Banský archív, budova ZUŠ či pizzeria.

„Situácia je veľmi vážna, okrem zasahujúcich hasičských tímov je na mieste aj viacero policajných hliadok z Banskej Štiavnice, Žarnovice či zo Žiaru nad Hronom. Na miesto boli vyslaní aj kriminalisti,“ uviedla polícia na Facebooku.

Ohrozená expozícia

Požiar závažne poškodil budovu Berggerichtu, kde sa nachádza mineralogická expozícia. Na sociálnej sieti o tom informuje ministerstvo životného prostredia (MŽP), ktoré je zriaďovateľom Slovenského banského múzea v centre mesta.

„Zamestnancom múzea, zasahujúcim zložkám a dobrovoľníkom sa podarilo vypratať priestory budovy Galérie Jozefa Kollára. Ďakujeme zasahujúcim zložkám a dobrovoľníkom za pomoc,“ uviedol envirorezort. Priamo na miesto udalosti smeroval štátny tajomník MŽP Michal Kiča.

Na mieste sú politici

Do Banskej Štiavnice prišla aj dočasne poverená ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). Na sociálnej sieti pripomína, že Banská Štiavnica je jednou z lokalít svetového dedičstva UNESCO a jej centrum je mestskou pamiatkovou rezerváciou s budovami od gotiky po začiatok 20. storočia.

„Do tejto chvíle zhorelo už päť striech národných kultúrnych pamiatok, v akútnom ohrození zostáva Slovenské banské múzeum, povyše je aj galéria,“ upozornila Milanová. Na mieste podľa jej slov pomáhajú aj pracovníci Pamiatkového úradu SR. Na mieste udalosti sú viacerí členovia vlády, vrátane dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM