Marek Kravjar Správy

Obrovský úspech. Slovák sa stal hlavným hovorcom Európskej komisie pre zahraničnú politiku

Bývalý dlhoročný novinár a diplomat Peter Stano sa stal jediným zástupcom Slovenska v tíme hovorcov. Ovláda päť jazykov, dohovorí sa ďalšími dvoma.

Ilustračný obrázok k článku Obrovský úspech. Slovák sa stal hlavným hovorcom Európskej komisie pre zahraničnú politiku
Zdroj: EC Audiovisual Services

Veľká pocta pre Slováka v nevolených štruktúrach Európskej únie. Peter Stano, ktorý sa ostatné roky venoval najmä diplomacii, sa 1. decembra, po nástupe novej Európskej komisie, stal hlavným hovorcom pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku.

Stane sa tak tvárou a hlasom pri mediálnej prezentácii zahraničnej politiky Európskej únie.

Reprezentovať bude agendu podpredsedu Komisie Josepa Borrella a v zostave hovorcov je jediným zástupcom Slovenska. Informáciu priniesol tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, kde v minulosti aj pôsobil.

„V Bruseli už pôsobil v rokoch 2011 až 2014, keď sa od vstupu Slovenska do EÚ stal vôbec prvým Slovákom medzi hovorcami Európskej komisie a pracoval ako hovorca vtedajšieho komisára pre rozširovanie a susedskú politiku Štefana Füleho z Českej republiky," pripomenulo ministerstvo.

Peter Stano vyštudoval žurnalistiku, ovláda päť jazykov a dohovorí sa ďalšími dvoma. 16 rokov pôsobil vo verejnoprávnych médiách, okrem Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu aj v BBC World Service a Deutsche Welle.

Od roku 2009 zastával dve funkčné obdobia ako hovorca Ministerstva zahraničných vecí, aby následne pracoval na Zastupiteľskom úrade SR v libanonskom Bejrúte a plnil úlohy veľvyslanca s osobitným poslaním pre migráciu.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM