Lucia Lauková Správy

Ochranný limit na doplatky pacientov: Týkať sa má aj pomôcok i potravín

Okruh ľudí, ktorých sa ochranný limit týka, sa rozšíri. Vzťahovať by sa mal nielen liekov, ale aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín.

Ilustračný obrázok k článku Ochranný limit na doplatky pacientov: Týkať sa má aj pomôcok i potravín
Zdroj: TASR

Ochranný limit na doplatky by sa mal po novom týkať nielen liekov, ale aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Navrhlo to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v novele zákona o rozsahu a podmienkach ich úhrady z verejného zdravotného poistenia, ktorú v stredu (20.9.) odobrila vláda.

„Ide o ochranu skupín najmenej zarábajúcich osôb,“ vysvetlil šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) s tým, že okruh ľudí, ktorých sa ochranný limit týka, sa rozšíri. Priblížil, že sa uvažuje ešte aj o tom, že bude pred doplatkami chrániť aj držiteľov Jánskeho plakety, ktorú dostávajú viacnásobní darcovia krvi. V súčasnosti sa rieši, ako by sa preukazovali.

Zmení sa výška doplatkov

Viacerým dôchodcom a ťažko zdravotne postihnutým vracajú poisťovne peniaze za lieky od roku 2011. Každý kvartál im pošlú naspäť doplatky, ktoré presiahnu ochranný limit. Aj jeho výška sa má zmeniť. U starobných dôchodcov je to v súčasnosti 25 eur, po novom to má byť 30 eur. Limit sa má okrem toho po novom rozšíriť aj na ľudí, ktorí dovŕšili dôchodkový vek a nevznikol im nárok na starobný dôchodok.

U invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu ŤZP má hranica, od ktorej zdravotné poisťovne vracajú peniaze za doplatky, naopak, klesnúť z aktuálnych 25 na 12 eur. U detí je limit vo výške osem eur, vzrásť má na desať eur. Nulový má naďalej ostať u zdravotne ťažko postihnutých detí.

„Vzhľadom na rozšírenie limitov spoluúčasti aj na zdravotné pomôcky a dietetické potraviny, je potrebné proporcionálne zvýšenie limitov spoluúčasti… Navrhované navýšenie o 20 percent predstavuje primerané zvýšenie limitov vzhľadom na rozšírenie tovarov, na ktoré sa viažu limity spoluúčasti a úhrada za lieky vydané na predpis predstavujú asi 80 percent z celkovej úhrady Všeobecnej zdravotnej poisťovne za lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny vydávané na predpis spolu,“ uviedlo ministerstvo financií, ktoré materiál pripomienkovalo.

Ochranný limit

Ochranný limit sa má vzťahovať na všetky zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny, ktorých úhradu čiastočne hradí poisťovňa. Tak ako pri liekoch sa do limitu bude započítavať doplatok za ich najlacnejšiu verziu na trhu. Pacientovi sa budú doplatky vracať z najvýhodnejšieho ochranného limitu. Ľudia pre to, aby získali peniaze, nebudú musieť tak ako doteraz spraviť nič. Zdravotné poisťovne ich vrátia automaticky.

Novelu zákona musí ešte prerokovať parlament. V prípade, že schváli a podpíše ju prezident, mala by platiť od januára 2018.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM