Správy Zo Slovenska

OMYL postavil rodičov do pozoru! Sedemsto SMS malo CHYBNÉ údaje k očkovaniu detí

Deťom sa aplikuje typ vakcíny špeciálne schválený a určený pre vekovú kategóriu päť až 11 rokov, ktorý predstavuje tretinovú dávku oproti štandardnej dávke pre dospelého človeka.

Ilustračný obrázok k článku OMYL postavil rodičov do pozoru! Sedemsto SMS malo CHYBNÉ údaje k očkovaniu detí
Zdroj: TASR/AP

Na očkovanie detí od piatich do 11 rokov nie je potrebné odporúčanie lekára či špecialistu. Pripomína to Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), ktoré vo štvrtok (30. 12.) neúmyselne odoslalo 700 SMS správ s nesprávnou informáciou k očkovaniu detí.

„V sms sa objavila aj veta, že na očkovanie detí je potrebné aj odporúčanie lekára/špecialistu. Nie je to pravda, takéto potvrdenie nie je k očkovaniu detí potrebné,“ informuje na sociálnej sieti NCZI.

„K chybe došlo pri technických úpravách, keď sa do textu SMS omylom skopírovala aj táto veta. Ospravedlňujeme sa všetkým, ktorým táto mylná informácia spôsobila problém,“ uviedlo NCZI.

Očkovanie detí od päť do 11 rokov vakcínou od spoločnosti Pfizer schválila Európska lieková agentúra koncom októbra. Očkovacie látky sú už na Slovensku.

Deti dostanú rovnakú vakcínu ako dospelí, len v menšom množstve, ide o tretinovú dávku.

Registrácia je možná na stránke korona.gov.sk. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Na očkovanie detí je určená zatiaľ len vakcína Comirnaty (Pfizer/BioNTech). „Na očkovaní sa vyžaduje prítomnosť zákonného zástupcu alebo predloženie overeného splnomocnenia,“ zdôraznila Eliášová.

Deťom sa aplikuje typ vakcíny špeciálne schválený a určený pre vekovú kategóriu päť až 11 rokov, ktorý predstavuje tretinovú dávku oproti štandardnej dávke pre dospelého človeka.

Očkovanie bude podľa Eliášovej možné vo vybraných očkovacích centrách v každom kraji. „V budúcnosti sa plánuje rozšíriť očkovanie o ambulancie všeobecných lekárov pre deti a dorast,“ uviedla Eliášová.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM