Aktualizované Zo Slovenska

Očkovanie učiteľov odštartovalo: Gröhling prezradil, koľkí dostanú vakcínu v prvej fáze

V najbližších dňoch sa môžu dať zaočkovať pedagogickí zamestnanci, ktorí majú 55 rokov a menej.

Ilustračný obrázok k článku Očkovanie učiteľov odštartovalo: Gröhling prezradil, koľkí dostanú vakcínu v prvej fáze
Zdroj: TASR/Dano Veselský

V prvej fáze očkovania učiteľov proti ochoreniu COVID-19, ktorá začala v sobotu, dostane vakcínu viac než 16-tisíc z nich. V sobotu to bude 4 600 a v nedeľu (14. 2.) ďalších 8-tisíc zamestnancov škôl. Na sobotnom brífingu to pred Univerzitnou nemocnicou Bratislava v Ružinove vyhlásil minister školstva Branislav Gröhling (SaS) s tým, že v očkovaní sa bude pokračovať aj od pondelka (15. 2.).

Tisíce vakcín k dispozícii

Minister vyzval riaditeľov škôl, aby si skontrolovali svoje mailové schránky a v prípade potreby doobjednali svojich učiteľov na nedeľné očkovanie.

„K dispozícii je stále 3 500 vakcín v tejto prvej fáze, preto by som chcel poprosiť riaditeľov škôl v rámci Martina, Žiliny a Trnavy, aby doobjednali svojich zamestnancov,“ uviedol Gröhling.

Pre mladších

V najbližších dňoch sa môžu dať zaočkovať pedagogickí zamestnanci, ktorí majú 55 rokov a menej.

S postupným dovozom ďalších dávok vakcín plánuje rezort školstva preočkovať všetkých zamestnancov v školstve, ktorí o to prejavia záujem. Zároveň bude ministerstvo postupne identifikovať ďalšie skupiny zamestnancov a s pribúdajúcim počtom vakcín budú na očkovanie pozývané ďalšie skupiny pedagogických, odborných a nepedagogických zamestnancov škôl a školských zariadení.

Prihlasovanie prebehne v dvoch kolách, pričom vo štvrtok (11. 2.) bolo spustené prihlasovanie sa uvedených pedagogických zamestnancov vo veku do 55 rokov vrátane. Prihlasovanie vo veku nad 55 rokov bude spustené v priebehu najbližších dní. Link na registrovanie bude zasielaný riaditeľom postupne. Prvá fáza očkovania by mala trvať najbližšie tri týždne, pričom s očkovaním sa začne v sobotu. Následne sa budú identifikovať ďalšie skupiny zamestnancov tak, aby boli všetci zaočkovaní v čo najkratšom čase.

Akú vakcínu dostanú?

Napriek tomu, že sa učitelia mohli na očkovanie prihlásiť len 11. februára večer, do tejto chvíle sa podľa slov ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) prihlásilo viac ako 16-tisíc pedagógov vo všetkých očkovacích centrách, ktoré na tento účel rezort operatívne vytvoril. Učitelia, ktorí majú viac ako 55 rokov, dostanú vakcínu od spoločnosti Moderna, eventuálne Pfizer. Krajčí o tom informoval po otvorení veľkokapacitného očkovacieho centra v Žiline, kde začali očkovať pedagógov.

„Od spoločnosti AstraZeneca máme naskladnených 21 800 vakcín, ďalšia dávka bola v karanténe, avšak nám bude uvoľnená. Dobrá správa je, že budeme môcť využiť takéto isté množstvo aj budúci týždeň,“ ozrejmil ďalej šéf rezortu zdravotníctva. Zaočkovať by sa malo približne 40-tisíc učiteľov.

Rezort zdravotníctva predpokladá, že možno už od marca by mal štát mať k dispozícii viac vakcín, ako tomu bolo doposiaľ, a to najmä od spoločnosti AstraZeneca, čo ešte nemá potvrdené. „Vláda pracuje aj na doobjednaní ďalších vakcín. Chceme mať pripravený kvalitný plán, ako čo najrýchlejšie očkovať populáciu na Slovensku,“ skonštatoval Krajčí. Štát má v prípade dostatku vakcín v pláne otvoriť podobné veľkokapacitné centrá v každom krajskom meste. Štát naďalej pracuje aj na zabezpečení vakcíny Sputnik.

ilustračné foto

Očkovanie na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM