Správy Zo Slovenska

Od pondelka sa OTVÁRAJÚ niektoré prevádzky. POZOR, mení sa aj režim na hraniciach!

Konečne si budeme môcť kúpiť čerstvú zeleninu a lokálne výrobky na trhoviskách. Od pondelka aj zaočkovaní ľudia po príchode zo zahraničia pôjdu do karantény.

Ilustračný obrázok k článku Od pondelka sa OTVÁRAJÚ niektoré prevádzky. POZOR, mení sa aj režim na hraniciach!
Zdroj: Dnes24.sk

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR povolil od pondelka (22. 3.) prevádzku nekrytých a čiastočne krytých trhovísk s predajom sadeníc, rezaných kvetov, potravín, zeleniny a ovocia. Podmienky ich fungovania upravuje vyhláška k činnosti maloobchodných prevádzok a prevádzok služieb.

Rovnako od pondelka budú musieť po príchode zo zahraničia absolvovať povinnú karanténu aj zaočkovaní ľudia a tiež tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19.

Tržnice sa otvoria

„Jednotlivé predajné miesta budú musieť byť umiestnené v najmenej dvojmetrových rozstupoch. Nekryté a čiastočne kryté trhoviská musia mať navyše zabezpečený jednosmerný pohyb zákazníkov a regulovaný vstup a výstup z trhoviska,“ povedala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Na tržnice a trhoviská sa nevzťahovala výnimka z marcovej vyhlášky, ktorou sa uzatvárali maloobchodné prevádzky a prevádzky poskytujúce služby. Niektoré známe trhové miesta v hlavnom meste preto zatvorili.

Nová vyhláška ÚVZ tiež spresňuje, že medzi prevádzky verejného stravovania, ktoré môžu zákazníkom vydávať jedlá so sebou, patria aj stánky s trvalým stanovišťom.

Opravy a servis

Okrem bankových, poisťovacích a leasingových služieb budú môcť byť od pondelka otvorené aj prevádzky iných finančných služieb. Otvoriť sa budú môcť všetky prevádzky poskytujúce opravy a servis elektroniky, strojov a iných vecí a zariadení.

Vyhláška zároveň špecifikuje, že osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a ich sprievodcovia nemusia v prevádzkach dodržiavať dvojmetrový odstup. „Dopĺňa sa, že sprievodca môže ísť vo vyhradenom čase od 9.00 do 11.00 hod. nakupovať pre osobu s ťažkým zdravotným postihnutím aj sám, musí mať však so sebou príslušný preukaz,“ zhrnula Račková.

Karanténa aj pre zaočkovaných

Po príchode zo zahraničia budú musieť od pondelka (22. 3.) absolvovať povinnú karanténu aj zaočkovaní ľudia, ako aj tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá upravuje režim na hraniciach. Dôvodom je výskyt nových mutácií.

„Ide o preventívne opatrenie, poznatky o charakteristikách nových variantov vírusu sa totiž ešte priebežne sumarizujú aj vo vzťahu k možnej reinfekcii, respektíve infekcii po očkovaní. Aj takto sa snažíme znižovať riziko zánosu a šírenia nových variantov v populácii,“ vysvetlila hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Priblížila, že po odsúhlasení ministerstvom zdravotníctva budú mať výnimky z karantény aj zdravotnícki pracovníci, ktorí vstupujú na územie SR s cieľom poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM