MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zasa robíme veci naopak! EÚ dovolenky otvára

Slovenský zákaz zahraničných dovoleniek ide z hľadiska diania v Európe proti prúdu. Zahraničné médiá sa čudujú, prečo takýto krok prijímame teraz.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zasa robíme veci naopak! EÚ dovolenky otvára
Zdroj: TASR

Matovičova vláda sa po dlhých mesiacoch rozhodla, že zakáže ľuďom cestovať do zahraničia, ak na to nemajú pracovné alebo iné vážne dôvody. Britský portál Independent sa nad tým pozastavuje, pretože ostatné európske krajiny sa práve v týchto dňoch otvárajú zahraničným turistom.

Zasa naopak

Slovensko sa opakovane snaží bojovať s pandémiou koronavírusu svojou vlastnou cestou. Na jeseň, keď zvyšok Európy zavádzal prísny lockdown, na Slovensku sa robilo plošné testovanie s prísľubom, že sa tvrdým obmedzeniam vyhneme. Keď sa v decembri zavreli školy i škôlky, deti v zahraničí chodili do týchto zariadení oveľa dlhšie.

Podobne je to teraz aj pri dovolenkároch. Slovenská vláda prijala nariadenie, ktoré zakazuje ľuďom vycestovať do zahraničia za účelom rekreácie.

„Slovenský krok prichádza v čase, keď mnohé krajiny robia presný opak a avizujú uvoľňovanie hraníc s cieľom rozbehnúť jarnú a letnú dovolenkovú sezónu,“ píše Independent.

Portál uznáva, že situácia na Slovensku je veľmi vážna, pričom denne na Covid-19 zomiera približne stovka ľudí a v nemocniciach je hospitalizovaných takmer 4-tisíc pacientov s koronavírusom. V mnohých krajinách EÚ je už situácia lepšia.

Inde uvoľňujú, my sprísňujeme

Independent uvádza príklady viacerých európskych štátov, ktoré práve v týchto dňoch uvoľňujú pravidlá pre zahraničné cesty dovolenkárov, aby zachránili blížiacu sa sezónu teplých mesiacov.

„Portugalsko práve dalo zelenú pre príchod britských turistov, ktorí sa preukážu očkovacím pasom alebo negatívnym testom na koronavírus,“ uvádza Independent.

Opatrenie má platiť od 17. mája a zhruba od rovnakého dátumu sa otvárajú hranice aj Grécka a Cypru. Obe obľúbené dovolenkové destinácie privítajú turistov zaočkovaných proti Covid-19. S rovnakou podmienkou sa otvára medzinárodnému turizmu aj Island a to už od 18. marca.

Dôležitý faktom však zostáva, že cestovanie do zahraničia s cieľom rekreácie je v mnohých európskych krajinách už dlho zakázané a len teraz sa hovorí o jeho uvoľnení. Slovensko tak prijíma rovnaké obmedzenie s výrazným omeškaním, keď ostatní od neho už ustupujú.

Napríklad vo Veľkej Británii sa zákaz cestovať do zahraničia z iných ako nevyhnutných dôvodov zruší až od 17. mája. Lotyši nemohli na žiadne exotické dovolenky ani pomyslieť celý rok. Medzinárodné lety do tretích krajín sú zakázané už od marca minulého roka a až teraz sa hovorí o ich uvoľnení.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM