han Zo Slovenska

Odborník na počasie v tom má JASNO: Tohtoročné leto sa skončí NADNORMÁLNE!

Tohtoročné leto sa skončí ako teplotne silne nadnormálne. Od začiatku meteorologických meraní na našom území bude asi desiate najteplejšie.

Ilustračný obrázok k článku Odborník na počasie v tom má JASNO: Tohtoročné leto sa skončí NADNORMÁLNE!
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

V minulosti sa takéto teplé leta nevyskytovali, všetky sa vyskytli v tomto storočí. Uviedol pre TASR klimatológ Pavel Matejovič.

„Zvláštnosťou na tomto lete bolo aj to, že najvýraznejšia vlna horúčav sa vyskytla v druhej polovici augusta. V minulosti sa v druhej polovici tohto letného mesiaca zvyklo už ochladzovať, čo je dôsledkom skracovania dní a predlžovania nocí. Teraz to bolo naopak, pričom bežne sa vyskytovali aj tropické noci, keď minimálna teplota neklesala pod 20 stupňov Celzia,“ povedal Matejovič.

Mimoriadne dusno

Ďalším znakom tohtoročného teplotne silne nadnormálneho leta bolo dusné počasie. Bolo to dôsledkom vlhkého a teplého vzduchu, ktorý na Slovensko prúdil od juhozápadu po zadnej strane tlakovej výše nad Stredomorím. Povrchové vody oceánov boli podľa klimatológa rekordne teplé a preto sa z nich vyparilo aj veľa vody.

„Zvýšený obsah vodnej pary v atmosfére spôsoboval okrem iného aj silné búrky, ktoré boli sprevádzané prívalovými zrážkami, silným vetrom a krupobitím,“ vysvetlil.

Otepľovanie podľa Matejoviča naberá na dynamike a ustavične sa zrýchľuje. Zároveň ho môžu urýchliť aj takzvané kladné spätné väzby. Týka sa to najmä vodnej pary, ktorá môže globálnu teplotu ešte viac zvýšiť.

„Jej zvýšený objem v atmosfére však spôsobuje aj iné extrémne prejavy počasia, týka sa to najmä silných búrok a nebezpečných atmosférických javov, ktoré sú s nimi spojené. Toto všetko potvrdilo aj počasie tohtoročného leta,“ opísal.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM