Odhalili príznak, ktorý môže byť predzvesťou predčasnej SMRTI: Stalo sa to pri jedle aj vám?
Vedci odhalili príznak, ktorý si všimnete pri jedle, a môže byť indikátorom predčasného úmrtia!

Vedci zverejnili výsledky štúdie, ktorá sledovala viac ako sedem tisíc Američanov. Ako sa ukázalo, odhalili jeden z možných signálov značiacich blížiace sa predčasné úmrtie.
Na čo si dať pozor?
Ako informuje server TN.cz, vedci zistili, že ľudia po štyridsiatke, ktorí trvalo stratili schopnosť vnímať chuť, v tomto prípade hlavne slanú a sladkú, mali o 47 % vyššie riziko predčasného úmrtia.
Najohrozenejšie sú ženy. Ak stratia chuť v ranom alebo strednom veku, majú o 56 percent vyššiu pravdepodobnosť predčasného úmrtia. U mužov to bolo „len“ 34 percent.
Jednoduchý ukazovateľ
Už v minulosti niektoré výskumy poukazovali na to, že zhoršené chuťové zmysly súviseli s neskorším výskytom Alzheimerovej choroby.
„Tieto zistenia naznačujú, že strata chuti môže slúžiť ako jednoduchý a cenný ukazovateľ pri vyšetrení vysoko rizikových skupín obyvateľstva v klinickej i zdravotníckej praxi,“ povedal jeden z vedcov.
Môže spôsobiť problémy
Podľa výskumníkov strata chuti nie je sama o sebe príčinou predčasnej smrti. „Ide však o aspekt, ktorý môže zapríčiniť zlé stravovacie návyky, a to už môže byť faktorom vedúcim k predčasnému úmrtiu. Pokiaľ ľudia napríklad necítia slanosť, majú tendenciu si jedlo výrazne prisoľovať. To môže spôsobiť nadbytok sodíka v tele, čo vyvoláva zužovanie tepien a zvyšuje krvný tlak,“ píše server s tým, že následkom toho sú napríklad infarkty alebo mŕtvice.
Lekárska fakulta Univerzity Johnsa Hopkinsa upozorňuje, že strata chuti môže byť následkom iných vplyvov a zdravie ohrozujúcich stavov. Za všetky spomína napríklad vystavenie tela chemikáliám, fajčenie cigariet, problémy so zubami alebo ďasnami, hormonálne zmeny a spôsobiť to môže aj užívanie niektorých liekov.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné