Svet Technológie Zo zahraničia

Odhalili skupinu internetových podvodníkov: Európanov obrali o milóny eur

Moderné technológie hrajú do karát novodobým formám podvodov. Európania v poslednom období prišli o milióny eur.

Ilustračný obrázok k článku Odhalili skupinu internetových podvodníkov: Európanov obrali o milóny eur
11
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Orgány viacerých európskych krajín odhalili zločineckú skupinu, ktorá vytvorila na internete falošné platformy pre obchodovanie s opciami, kryptomenami alebo inými finančnými produktmi a prostredníctvom nich oberala investorov o približne 100 miliónov eur ročne. Oznámila to v utorok rakúska kriminálna polícia, ktorej údaje prevzala tlačová agentúra DPA.

Medzinárodná skupina, ktorá lákala obete na sociálnych sieťach alebo pomocou tzv. call centier, tvrdila záujemcom o investovanie, že „obchodovanie“ je bez rizika a väčšie sumy sú kryté poistením. Vklady sa im však v skutočnosti nezhodnocovali, ale smerovali zrejme do spoločností slúžiacich na ich prepieranie.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Významnú podozrivú osobu sa podarilo zadržať pri nedávnom zásahu v bulharskej Sofii, kde vyšetrovatelia prehľadali priestory 21 firiem. Zaistené boli veľké objemy dát, obchodných dokumentov a „šesťciferná“ peňažná suma.

Okrem rakúskych a bulharských kriminalistov sa na operácii proti podvodníkom podieľali aj orgány v nemeckej spolkovej krajine Sársko a v Česku. Hovorca rakúskej kriminálnej polície uviedol pre DPA, že „obete sú rozptýlené po celej Európe“. Vyšetrovatelia zatiaľ neurčili, ako dlho bola predmetná skupina aktívna. Falošné obchodovacie platformy identifikovali ako XTraderFX, Optionstars, OptionstarsGlobal, Goldenmarkets, SafeMarkets a Cryptopoint.

Foto: ilustračné

Pozrite si VIDEO s prvým pohľadom na nový mobilný telefón Samsung Galaxy S10e.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM