han Správy Zo zahraničia

ODMIETNETE vakcínu, môžu vás prepustiť: Neuveríte, kde prišli s takýmto návrhom!

Členov vatikánskeho personálu, ktorí odmietnu vakcináciu proti ochoreniu COVID-19, by mohli prepustiť na základe dekrétu zverejneného týmto mestským štátom.

Ilustračný obrázok k článku ODMIETNETE vakcínu, môžu vás prepustiť: Neuveríte, kde prišli s takýmto návrhom!
Zdroj: TASR/AP

Príslušný zamestnanec musí mať v prípade odmietnutia vakcíny potvrdené lekárske odôvodnenie, inak mu budú hroziť „konzekvencie rôzneho stupňa, ktoré môžu viesť až k ukončeniu pracovného pomeru“, uvádza sa v texte dekrétu.

Vatikán zamestnáva približne 5 000 osôb.

Dokument, ktorý sa odvoláva na vatikánsky zákon z roku 2011, sa zaoberá aj žiadateľmi o zamestnanie, pričom uvádza, že Svätá stolica by ich nemusela prijať, ak odmietnu očkovanie proti covidu. „Odmietnutie vakcinácie by mohlo byť rizikom pre ďalšie osoby, ako aj ohrozením verejného zdravia,“ uvádza sa v dekréte, z ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Aj pokuty za rúška

Rovnaký dokument tiež spresňuje informácie o pokutách, ktoré sa pohybujú v rozmedzí 25 až 50 eur za nenosenie rúška alebo nedodržiavanie spoločenského odstupu. Za porušenie karanténnych nariadení hrozí pokuta do 1 500 eur.

Vatikán začal bezplatne očkovať svojich zamestnancov v januári. Vakcínu dostali aj pápež František (84) a jeho 93-ročný predchodca, emeritný pápež Benedikt XVI.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si aj toto:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM