Zo zahraničia

Odporcovia pandemických opatrení sa rozhodli na proteste blokovať vládne objekty

Desiatky ľudí sa v piatok popoludní zúčastnili v českej metropole Praha na demonštrácii iniciatívy Chcípl PES.

Ilustračný obrázok k článku Odporcovia pandemických opatrení sa rozhodli na proteste blokovať vládne objekty
Zdroj: TASR/AP

Desiatky ľudí sa v piatok popoludní zúčastnili v českej metropole Praha na demonštrácii iniciatívy Chcípl PES. Kritici opatrení vlády ohlásili, že chcú blokovať niektoré vládne objekty, informuje portál Novinky.cz.

Odkaz pre vládu

Protestné zhromaždenie s názvom „Keď nás chcú zavrieť, zavrieme my ich“ malo trvať do 18.00 h. Účastníci sa stretli na Malej strane v blízkosti sídla vlády, odkiaľ sa dá dostať k niektorým ministerstvám i sídlam oboch komôr parlamentu ČR.

Iniciatíva, ktorá sa združila okolo prevádzkovateľov reštauračných zariadení nespokojných s karanténnymi obmedzeniami, vyzvala i obyvateľov iných českých miest aby sa pridali k piatkovému protestu.

„Zájdite s priateľmi kedykoľvek od 15.00 h k vašej krčmičke alebo na nejaké pamätné miesto a spoločne nám pošlite fotku s odkazom pre túto vládu,“ uviedli.

Založia hnutie

Zástupcovia iniciatívy minulý týždeň oznámili, že chcú založiť politické hnutie Otvoríme Česko – Chcípl PES. Reštaurácie by sa podľa nich mali stať politickými bunkami a zostať otvorené, keďže politické rokovania majú v rámci epidemiologických reštrikcií výnimku.

Český minister vnútra Jan Hamáček však takýto výklad pravidiel odmieta a polícia v otvorených podnikoch zasahovala.

Reštaurácie vláda v rámci protipandemických reštrikcií zatvorila už vlani na jar a opätovne aj v polovici októbra. Zákaz s výnimkou krátkeho obdobia vianočných sviatkov stále trvá. Reštaurácie síce môžu jedlo ponúkať formou osobného odberu, gastronomický sektor však zaznamenáva obrovské straty.

Foto: archív

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM