Marek Kravjar Správy Zo Slovenska

Odsúdený rasista Mazurek má na krku ďalšie trestné oznámenie. Skončí v base?

Poslancovi, ktorý už raz o mandát prišiel, hrozí ďalšie trestné stíhanie. Opäť za rasizmus.

Ilustračný obrázok k článku Odsúdený rasista Mazurek má na krku ďalšie trestné oznámenie. Skončí v base?
5
Galéria
Zdroj: TASR

Odsúdený rasista a poslanec za extrémistickú stranu ĽSNS sa má zodpovedať za status na sociálnej sieti Facebook. Opäť. Pritom už v roku 2019 bol právoplatne odsúdený za trestný čin hanobenia národa, rasy či presvedčenia. Za svoje reči o Rómoch musel zaplatiť pokutu 10 000 eur.

„Bolo potrebné rasistického extrémistu, pána Mazureka, za jeho verbálne vyjadrenia voči rómskej komunite odsúdiť,“ vyhlásil po procese prokurátor Tomáš Honz na adresu poslanca, ktorý vzápätí o mandát prišiel.

Zneužil tragédiu

Nepoučiteľný Mazurek pred pár dňami publikoval status, v ktorom mal potrebu vyjadriť sa k tragickému útoku vo Vrútkach. Na svoj profil na Facebooku napísal, že útočník je „príslušník „diskriminovanej“ menšiny“ a pýta sa, či Irena Biharyová a Peter Pollák „konečne prevezmú zodpovednosť aj za tieto činy svojej komunity a prestanú kecať o rasizme a diskriminácii“.

Svoj agresívny status nakoniec ukončil výzvou: „Všetkým ľuďom dôsledne a opakovane odporúčam, aby si vybavili zbrojné preukazy. Štát vás jednoducho ochrániť nedokáže a doba sa neustále mení. Niekedy by sme si útok narušeného magora s nožom na škole spojili s americkým filmom a dnes je to slovenská realita…“

Mazurek to, že pred pár rokmi zaútočil kameňmi na matky s deťmi pred Hlavnou stanicou v Bratislave, už nespomína.

Polícia reaguje

Ako reakciu na množiace sa nenávistné statusy a komentáre na sociálnych sieťach, polícia zverejnila rozsiahly status, kde vyvracia tvrdenia ako Mazureka, tak aj nenávistných stránok.

„Uvedené informácie sme zverejnili nad rámec našich povinností a zvyklostí, avšak toto zverejnenie považujeme za verejný záujem, keďže sú masovo šírené dezinformácie, ktorých jediným cieľom je vyvolanie nenávisti, čo by mohlo mať za následok agresívne fyzické útoky voči istej skupine osôb, čo chceme takýmto proaktívnym prístupom eliminovať,“ napísali na Facebook policajti a vyvracajú tak informácie, že útočník bol Róm, či bral drogy.

Pirátske oznámenie

„Obávame sa, že počas núdzového stavu šíril poplašnú správu, keď tvrdil, že útočník bol rómskej národnosti. Zároveň pravdepodobne šíril rasovú nenávisť, keď vyzýval rôznych rómskych politikov, aby sa "za činy svojej komunity“ ospravedlnili," píšu vo svojom stanovisku predstavitelia Pirátov, a preto sa obrátili na odbor kriminálnej polície s podozrením, že Milan Mazurek porušil zákon niekoľkonásobne.

Podľa právnikov hrozí Mazurekovi niekoľko rokov basy za šírenie poplašnej správy v čase výnimočného stavu, a tiež za rasistické vyjadrenia. Mazurekov status medzitým z jeho stránky zmizol.

To ale nebolo všetko. Niekoľko dní na to sa znovuzvolený poslanec spustil v relácii kotlebovského propagandistického kanála Kulturblog. Ako upozornil na svojom blogu občiansky aktivista a poslanec NR SR Ján Benčík (Za ľudí), Milan Mazurek, okrem iného jazykom sebe vlastným, svoj príspevok obhajuje a dokonca kritizuje informácie zverejnené políciou.

Prinášame prepis jeho vyjadrení, ktorý spracoval poslanec Benčík:

"Mnoho ľudí mi písalo, telefonovalo, spojil som sa predbežne s ľuďmi, ktorí tam boli. Dokonca som sa nepriamo spojil aj s rodinami niektorých tých, ktorí sa stali terčom tohto vyčíňania tohto chorého blázna a všetci mi svorne písali, že to bol príslušník jednej našej menšiny, ktorú nikto nemôže menovať, lebo je to automaticky rasista podľa toho, čo sa deje teraz na súde s Mariánom Kotlebom. A potom mi posielali tú fotku ešte predtým, než bola v médiách.

Keď sa na tú fotku toho páchateľa pozriete, je vám jasné, že to nie je švédska princezná z 19. storočia. Napísal som to, čo som mal potvrdené priamo od ľudí, ktorí tam žijú… Polícia potom na tej stránke „Hoaxy, propaganda, dezinformácie,“ kde oni sami pravidelne šíria dezinformácie… konštatovala, že on nemal rómsku národnosť. Choď do osady v Huncovciach, pozri si ich občianske preukazy a zisti mi, kto má rómsku národnosť zapísanú v občianskomsom komunikoval s tými ľuďmi tam a oni hovorili, že ho tak vnímali ako príslušníka tej menšiny, minimálne polovičnéhofacebook mi ten status zmazal, demokracia zaúradovala…

keď si každý z nás pozrie tú fotku, tak vidí jednoducho asi čo, alebo kto to je… Tak v poriadku, budeme sa tváriť, že zelená je oranžová a čierna je biela… tu je dôležité niečo iné, čo tí liberálni blázni úplne odignorovali, úplne sa vyhli tomu meritu veci, pretože to poukazuje na tú ich obludnú, na to obludné pokrytectvo, s ktorým oni pristupujú k veciam. Pretože ja som tam spomenul predovšetkým útok v Muráni, kde 90-ročnú starenku dopichal šiestimi ranami nožom do krku jeden z tých, ktorý asi tiež nebude mať rómsku národnosť, to bude roduverný Slovák.

Keď som napísal tieto veci, tak jedna vec ma tam nahnevala. Akurát teraz sa všade rieši ten globálny rasizmus, akí sú bieli ľudia zlí… vzbudzuje sa rasová nenávisť, ktorú na Slovensku živia práve ľudia ako Pollák a Biháriová, ktorí verejne vystupujú, a poviem to rovno, ako profesionálni cigáni. A čo tým myslím? Keď bola Irenka zvolená, a keď kandidovala za predsedníčku PS, tak verejne povedala, že to, že ona je príslušníčka tejto menšiny ju nejakým spôsobom, nie že zvýhodňuje, ale dáva jej to nejaký kredit do tej kandidatúry. A že proste tým, že ona bude ako príslušníčka menšiny predsedníčkou strany, že už aj to niečo znamená.

A potom je tu druhý, pán Pollák a jeho syn, jednoducho sú experti na to ako rozdávať, spracovávať a vyhodnocovať dotácie na riešenie tohto problému. Ktorý bol štyri roky podpredsedom vlády pre riešenie tejto problematiky a nevyriešil nič, akurát sa našli spôsoby ako sa preinvestovalo, veľmi efektívne samozrejme, obrovské množstvo, nepredstaviteľné milióny eur. A títo ľudia, ktorí neustále hanobia slovenský národ, neustále mu pripisujú vinu za úplne všetko…

Ja bojujem za slovenský národ a jeho práva a budem sa stavať vždy proti takýmto ľuďom ako je Pollák a Bihariová, ktorí ho neustále urážajú, dehonestujú, robia z neho nejakú rasistickú entitu a neustále generalizujú. Tí ľudia, ktorí nás vyzývajú, aby sme prevzali zodpovednosť za to, čo sa deje v osadách, pritom zodpovednosť majú predovšetkým oni a ďalší ľudia, ktorí proste čerpajú obrovské dotácie na to, aby riešili tento problém a nevyriešili nič a zodpovednosť za to má predovšetkým tá populácia, ktorá v osadách žije, lebo sama si za to môže.

A nech tu tvrdí ktokoľvek čo chce, sama si môže za to ako tam žije… Ja sa nemám za čo ospravedlniť, ja som písal v najlepšom vedomí, vidíte tú fotku proste, dobre, nemal rómsku národnosť, pozrite sa na tú fotku a nehrajme sa tu na týchto, neviem čo…"

Milan Mazurek
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM