Aktualizované han Zo zahraničia

FOTO: Ohnivé PEKLO v Českom Švajčiarsku: Dym cítia až v Prahe a prosia Slovensko o POMOC!

Česká republika požiadala Slovensko o hasiace vrtuľníky na pomoc pri hasení požiaru v národnom parku České Švajčiarsko.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Ohnivé PEKLO v Českom Švajčiarsku: Dym cítia až v Prahe a prosia Slovensko o POMOC!
20
Galéria

Uviedol to v utorok český minister vnútra Vít Rakušan. TASR informáciu prevzala z Českej televízie.

Vrtuľníky v akcii

Česká republika priamo oslovila Slovensko s požiadavkou o poskytnutie hasiacich vrtuľníkov. Tie však musia podľa Rakušana prejsť rýchlou údržbou predtým než bude technika opäť nasadená do akcie, keďže slovenskí hasiči sa v pondelok vrátili z misie v Slovinsku.

Česká republika taktiež požiadala o medzinárodnú pomoc v podobe vrtuľníkov a hasiacich lietadiel Canadair. Poskytnutie pomoci už prisľúbilo Poľsko.

„Aktuálne máme viac ako 400 hasičov v akcii, lietajú tu dva armádne vrtuľníky, dva policajné, máme tu aj ďalšie lietadlá. Bolo požiadané Slovensko. Dnes som osobne hovoril so slovenským ministrom vnútra. (Ministerstvo) nám prisľúbilo, že nám pomôže, keď ich technika prejde rýchlou revíziou po návrate zo slovinskej misie,“ povedal z miesta zásahu český minister vnútra.

Horí od nedele

V národnom parku České Švajčiarsko na severe Česka sa nedarí dostať pod kontrolu požiar, ktorý tam vypukol v nedeľu večer. České ministerstvo vnútra vyzvalo ľudí, aby do oblasti nejazdili. Informovalo o tom na sociálnej sieti Twitter.

Aktuálne podľa Českej televízie horí na 30 hektároch plochy. V noci sa pre silný vietor požiar rozšíril aj do obce Mezná, kde horelo asi osem domov a približne 50 ľudí museli evakuovať.

„Nechajte v Hřensku pracovať hasičov a ďalšie zložky integrovaného záchranného systému. Zostaňte radšej doma,“ vyzval ľudí rezort vnútra.

Kedy ho uhasia?

Podľa námestníka pre Integrovaný záchranný systém (IZS) Hasičského záchranného zboru Ústianskeho kraja Martina Laníčka je teraz ťažké predpokladať, ako dlho bude trvať, kým požiar uhasia. „Závisí od počasia, či prídu nejaké dažďové zrážky, ako bude prúdiť vietor a v akej intenzite,“ uviedol Laníček.

Dym z požiaru v národnom parku je od rána cítiť desiatky kilometrov ďaleko. „Ak ste sa zobudili s pocitom, že niekde blízko horí, nie ste sami. Dym z horiaceho Hřenska zahalil veľkú časť Česka. Buďte pokojní, zatvorte okná, naši hasiči sa snažia,“ napísal na Twitteri český minister vnútra Vít Rakušan.

Dym až v Prahe

Hasiči v súvislosti s rozšíreným zápachom dymu v Libereckom kraji, v Pardubickom kraji a v Prahe vyzvali ľudí, aby nevolali na tiesňovú linku, ak nevidia aj iné príznaky horenia v bezprostred­nom okolí.

Zložkám IZS sa poďakovala aj predsedníčka poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová.

„Ďakujem všetkým zložkám IZS, najmä hasičom, a to aj tým dobrovoľným, za nesmierne nasadenie, s akým zápasia s požiarom v Hřensku. Dym je cítiť aj stovky kilometrov, na mieste zažívajú určite hotové peklo,“ uviedla Pekarová Adamová.

Požiar v Českom Švajčiarsku pri nemeckých hraniciach vypukol v nedeľu ráno v rokline Malinový důl a zasiahol sedem hektárov porastu v oblasti medzi obcou Hřensko a turisticky obľúbenou Pravčickou bránou. Vplyvom vetra sa rozšíril na 30 hektárov.

Na toto stačí jedno slovo "PEKLO"

Posted by SDH Velký Šenov on Monday, July 25, 2022

Ďalšie aktuálne témy

Ničivý požiar v Národnom parku České Švajčiarsko
20
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM