han Zo Slovenska

Naši politici vyjadrujú Poľsku plnú PODPORU: Aká bude REAKCIA Slovenska? FOTO

Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyjadril podporu Poľsku a deklaroval pripravenosť byť zodpovedným spojencom. O incidente viac prezradil aj minister obrany Jaroslav Naď.

Ilustračný obrázok k článku Naši politici vyjadrujú Poľsku plnú PODPORU: Aká bude REAKCIA Slovenska? FOTO
4
Galéria

Stanovisko predsedu vlády po výbuchu neďaleko poľských hraníc s Ukrajinou poskytla TASR jeho hovorkyňa Ľubica Janíková.

„So znepokojením sledujem aktuálnu situáciu v Poľsku. Kontaktoval som poľského premiéra Mateusza Morawieckeho. Som tiež v intenzívnej komunikácii s ministrom obrany SR Jaroslavom Naďom. Slovensko vyjadruje plnú podporu Poľsku. Sme pripravení byť zodpovedným spojencom,“ uviedol premiér.

V Poľsku prišli v utorok popoludní o život dvaja ľudia po výbuchu v sušičke obilia v obci Przewodów neďaleko hraníc s Ukrajinou. Poľské orgány preverujú rôzne verzie incidentu vrátane toho, že došlo k výbuchu bojovej rakety. Vrcholní predstavitelia Poľska sa zišli na mimoriadnom zasadnutí v súvislosti s „krízovou situáciou“.

Slová Kollára

Ak sa potvrdí, že na územie Poľska dopadli ruské rakety, považujeme to za incident voči členskému štátu NATO. V reakcii na medializované informácie to uviedol predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina). Stanovisko pre TASR poskytla jeho hovorkyňa Michaela Jurcová.

„Pevne veríme, že Poľsko bude v tomto prípade reagovať rozvážne a vo všetkých krokoch by malo mať plnú podporu Slovenskej republiky,“ uviedol Kollár.

Reakcia Naďa

„Môžem potvrdiť prijatie informácie o dopade minimálne dvoch rakiet na územie Poľska. Podľa nateraz dostupných informácií išlo pravdepodobne o neplánovaný útok, nič to však nemení na tom, že takéto konanie je rovnako neospravedlniteľné! Žiaľ, incident si vyžiadal aj ľudské životy. Vyjadrujem našim poľským priateľom, susedom a spojencom úprimnú sústrasť,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď na Facebooku.

„Poľsko má našu absolútnu podporu, sme v úzkom kontakte, aby sme zareagovali ďalšími spoločnými krokmi a opatreniami,“ do­dal.

Čo spraví Poľsko?

„Predpokladám, že Poliaci v zmysle článku 4 požiadajú o konzultácie so spojencami. Následne sa domnievam, že vzíde požiadavka na ďalšie posilnenie protivzdušnej obrany východného krídla NATO, vrátane Slovenska. Rusi preukazujú ako veľkou hrozbou sú pre medzinárodné spoločenstvo. Aktiváciu článku 5 nateraz neočakávame,“ myslí si šéf rezortu obrany.

Čo spraví Slovensko?

„Sme v kontakte so spojencami, budeme čakať na reakciu z Varšavy. Je to nesmierne krehká situácia, nesmieme sa unáhliť, reakcia však musí byť jasná a spoločná, aby Rusi pochopili, že sa takáto situácia nemôže opakovať. Predpokladám, že k incidentu čoskoro zasadne aj rada NATO,“ vysvetľuje Naď.

„Slovensko bude aj naďalej posilňovať našu hranicu s Ukrajinou, aby sme naše územie ochránili a takýmto incidentom predišli. Nielen naše, ale aj spojencami na Slovensku nasadené systémy protivzdušnej obrany sú v plnej pohotovosti,“ napísal Naď.

Naď na záver príspevku ešte doplnil: „O situácii som informoval najvyšších ústavných činiteľov, sme v úzkom kontakte, rovnako ako s ministrom zahraničných vecí, spravodajskými službami a ďalšími relevantnými orgánmi.“

OBEŤOU RUSKEJ AGRESIE JE UŽ AJ POĽSKO ▫️Môžem potvrdiť prijatie informácie o dopade minimálne dvoch rakiet na územie...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Tuesday, November 15, 2022

Ďalšie aktuálne témy

Na územie Poľska dopadli rakety
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM