ELA Správy Rôzne

Opäť k nám mieri prah zo Sahary! Čo okrem neho ešte HROZÍ?

Saharský prach si to znova namieril do Európy. Už v pondelok začne pokrývať naše územie spolu so zrážkami.

Ilustračný obrázok k článku Opäť k nám mieri prah zo Sahary! Čo okrem neho ešte HROZÍ?
Zdroj: Dnes24.sk

Ak ste sa chystali umývať autá či okná, ešte chvíľu počkajte. Práve v pondelok totiž spolu so zrážkami bude padať aj prach, ktorý mierne znečistí práve karosérie áut, okenné parapety a predmety, ktoré sa nachádzajú vonku.

„Nebude to však nič extrémne, koncentrácia prachu nad väčšinou nášho územia bude podľa aktuálnych predpovedí modelu SKIRON len okolo 1–10 mikrogramov na meter kubický. Znečistenie bude teda len minimálne,“ informuje iMeteo.sk.

Vzduchová hmota spolu so saharským prachom sa začne nad naše územie dostávať už v nedeľu večer v minimálnych koncentráciách na sever Slovenska. Počas noci sa už dostane na celú západnú polovicu nášho územia a zajtra od rána pokryje už celú plochu Slovenska.

„Najvyššie koncentrácie sa očakávajú na krajnom východe Slovenska, kde môžu vystúpiť až na 80 mikrogramov na meter kubický. Táto koncentrácia už môže spôsobiť aj väčšie znečistenie,“ informuje iMeteo.sk.

V prípade jasného počasia by bol prach viditeľný pri východe či západe Slnka ako zaujímavé sfarbenie oblohy, to však neočakávame.

Vzduchová hmota bude ešte aj počas utorka zotrvávať nad našim územím, ale už len nad východom Slovenska a počas dňa naše územie úplne opustí.

Ilustračné foto

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM