Eliška Šándorová Rôzne

Opaľovanie nie je grilovačka: Ako sa vyznať v kozmetike a neodpáliť si zdravie?

Dovolenková sezóna je v plnom prúde a na Slovensku sú teploty ako pri mori. Správame sa tak aj k pokožke? Nemyslite na imidž, ale na zdravie! Dermatologička vysvetľuje, čo je UVA, UVB a SPF.

Ilustračný obrázok k článku Opaľovanie nie je grilovačka: Ako sa vyznať v kozmetike a neodpáliť si zdravie?
Zdroj: TASR

Malígny melanóm je najzákernejší typ kožnej rakoviny, ktorý sa rýchlo šíri krvnou i lymfatickou cestou. Počet prípadov zhubného nádoru kože ročne stúpa o päť percent. Tomuto typu rakoviny sa dá predchádzať práve rozumných pobytom na slnku.

Vo všeobecnosti preto platí, že nárazové „opekanie“ tela škodí. Napriek tomu majú mnohí pocit, že signálom toho, že boli na dovolenke, je vrátiť sa z nej čo najviac hnedí. Na obdiv chcú vystavovať svoje opálené telo. Keď už, robte to s rozumom.

UVA a UVB

Slnečné lúče, ktoré nás tak príjemne hrejú, obsahujú ultrafialové žiarenie (UV, viditeľné svetlo) a infračervené lúče (spôsobujú hlavne teplo). Z hľadiska biologickej účinnosti má najväčší význam UV zložka slnečného žiarenia, ktorá sa delí na UVA a UVB žiarenie. S týmto označením sa stretávame aj na opaľovacích výrobkoch.

UVA žiarenie preniká do hlbších vrstiev kože, kým UVB žiarenie zasahuje povrchové vrstvy. Oba typy žiarenia sa môžu podieľať na vzniku rakoviny kože, preto sa treba chrániť pred UVA aj UVB žiarením.

Čítajte aj: Znova vás poštípali? Dajte im po nose domácim repelentom + RECEPTY

Pri kúpe opaľovacích krémov, olejov či sprejov sa stretávame s označením UVA a UVB. UVA žiarenie prechádza oblakmi a preniká až do našej kože, a to do jej úplnej hĺbky. Vďaka UVA máme po dlhšom opaľovaní čokoládovohnedú farbu. Používajte len opaľovacie krémy, ktoré chránia pred UVB aj UVA žiarením!

UVB žiarenie spôsobuje začervenanie a spálenie kože, preniká len do prvej vrstvy kože a spôsobuje jej začervenanie a pocity, ktoré poznáte – bolesť kože, pálenie pri dotyku a šúpanie odumretej kože.

Ochranný faktor

Ďalším označením je SPF (Sun Protection Factor), teda ochranný faktor proti slnku. Je to celosvetový bodovací systém pre meranie množstva ochrany, ktorú poskytujú opaľovacie krémy.

Zjednodušene povedané, označuje, ako dlho môže človek zostať na slnku, keď používa opaľovací krém bez toho, aby sa spálil. Európska únia nariadila maximálny SPF 50+.

"SPF nás chráni iba proti UVB, nie pred UVA. Výber výšky SPF závisí od viacerých faktorov: od fototypu, čiže farby pokožky, od intenzity žiarenia i miesta a sezóny. V zásade platí, že čím svetlejšia pokožka a čím vyššia intenzita UV žiarenia, tým vyšší SPF by mal opaľovací krém mať. Na predstavu, sunscreeny s SPF 15 filtrujú 92 % a SPF 30 už 97 % UV žiarenia. V skutočnosti je ich efekt nižší, čo je dané nedostatočným množstvom krému. Pre Európu je platná norma 2mg/cm2, v skutočnosti to býva menej ako polovica, tým klesne výška SPF na tretinu,“ vysvetľuje účinky dermatologička Monika Štítna. Odporúča taký prípravok, ktorý má kombinovanú ochranu UVA a UVB.

Užitočné rady

Výskyt malígneho melanómu postihuje v posledných rokoch čoraz viac ľudí, mladých nevynímajúc. Významnú úlohu pri vzniku melanómu zohráva tzv. intermitentné opaľovanie, čiže intenzívne občasné vystavovanie sa slnku, ktorému tak radi počas prázdnin a dovoleniek holdujeme.

Najsilnejšie slnko je medzi 11-tou a 15-tou hodinou. Pokiaľ musíte byť v tomto čase vonku, snažte sa zdržiavať hlavne v tieni.

So slnením začínajte postupne – spočiatku sa vystavte slnku len na krátky čas a opaľovanie predlžujte pozvoľna. Bez predchádzajúcej prípravy kože sa nikdy nevystavujte intenzívnemu pôsobeniu slnečných lúčov. Nezabúdajte ani na oči a ich okolie. Noste slnečné okuliare, ktoré chránia pred UV žiarením.

Čítajte aj: Skôr ako nás samičky pichnú, spária sa. Je tu čas komárov

Používajte kvalitné krémy na opaľovanie s dostatočným ochranným faktorom. Naneste odporúčané množstvo prípravku na pokožku asi 30 minút predtým, ako idete von a potom sa znovu natierajte aspoň každé 2 hodiny, ale tiež po každom plávaní či pri výraznom potení.

Na stránke melanom.sk nájdete veľa dôležitých rád a odporúčaní. Nestačí ich ovládať, treba ich aplikovať – priamo na kožu v podobe ochranných prostriedkov.

Ilustračné foto, TASR

opalovanie
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM