Zo zahraničia

Opäť dráždi celý svet: Severná Kórea testuje rakety, ktoré je možné vystreliť z mora

Severná Kórea potvrdila, že vystrelila nový typ balistickej rakety, ktorú je možné vystreliť z ponorky.

Ilustračný obrázok k článku Opäť dráždi celý svet: Severná Kórea testuje rakety, ktoré je možné vystreliť z mora
Zdroj: TASR

Bude z toho opäť dusno na zahraničnom politickom poli? Tento akt je podľa všetkého nielen v rozpore s medzinárodným právom, ale aj so začatými rozhovormi o zastavení vojenského jadrového programu v Severnej Kórei, o ktorých komunikuje so Spojenými štátmi americkými, informuje BBC.

Bude z toho napätie?

Raketa, ktorá by bola schopná niesť jadrovú zbraň, bola v tomto roku jedenástym testom. Vystrelenie rakety z ponorky je dôležité, pretože to znamená, že Severná Kórea by mohla odpáliť rakety ďaleko mimo svojho územia.

Ako ďalej uvádza BBC, podľa juhokórejských predstaviteľov raketa preletela asi 450 km a pred svojím dopadom do mora dosiahla výšku 910 km.

To znamená, že raketa dokáže vyletieť dvakrát tak vysoko, ako je medzinárodná vesmírna stanica, napriek tomu predchádzajúce severokórejské rakety vyleteli vyššie.

Raketa dopadla v Japonskom mori, známeho ako Východné more. Japonsko uviedlo, že raketa spadla v jeho výhradnej hospodárskej zóne – v pásme 200 km okolo japonského územia. Test prišiel niekoľko hodín po tom, ako Severná Kórea oznámila, že sa obnovia jadrové rozhovory s USA.

Prečo je možnosť vypustenia rakety z ponorky tak významná?

Keby bola raketa vypustená po svojej štandardnej trajektórii, mohla by dosiahnuť ciele okolo 1 900 km. To by zasiahlo celú Južnú Kóreu a Japonsko.

Ale vypustenie z ponorky môže sťažiť detekciu rakiet a umožní im priblížiť sa k iným cieľom, hodnotí BBC.

Existujúce ponorky Severnej Kórei, ktoré boli postavené v 90. rokoch minulého storočia, majú podľa juhokórejskej agentúry Reuters dojazd asi 7 000 km. To by umožnilo jednosmernú cestu do blízkosti Havaja. Ponorky sú však poháňané naftou – čo ich robí hlučnejšími a ľahšie odhaliteľnými.

Ako to ovplyvní rozhovory v USA?

Pred raketovou skúškou Severná Kórea a USA potvrdili, že jadrové rozhovory sa uskutočnia do konca budúceho týždňa. Americká strana na test zareagovala vyzvaním Pchjongjangu, aby sa „zdržal provokácií“ a „naďalej sa zúčastňoval na vecných rokovaniach“ zameraných na odstraňovanie jadrových zbraní.

Rokovania medzi USA a Severnou Kóreou sa od hanojského samitu medzi prezidentom Donaldom Trumpom a Kim Čong Unom vo februári zastavili bez dohody.

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok 3. októbra uviedol, že Spojené štáty budú čoskoro rokovať so Severnou Kóreou. Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

„Chcú rokovať a my s nimi budeme čoskoro rokovať. Uvidíme,“ povedal pred novinármi v Bielom dome v čase, keď sa očakáva, že vyjednávači z oboch krajín sa stretnú cez víkend vo Švédsku, aby obnovili rokovania na pracovnej úrovni o denuklearizácii Kórejského polostrova.

Americký prezident tak naznačil, že k rokovaniam dôjde aj napriek tohtotýdňovému severokórejskému testu nových balistických rakiet odpaľovaných z ponoriek.

Agentúra Jonhap v utorok s odvolaním sa na námestníčku severokórejského ministerstva zahraničných vecí Čche Son-hui informovala o dohode medzi Spojenými štátmi a Severnou Kóreou, že rozhovory o denuklearizácii budú na pracovnej úrovni pokračovať od 5. októbra.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM