MI Politika

Opozícia Matoviča nešetrí: Financiám rozumie ako hus pivu!

Presun Igora Matoviča z pozície premiéra do kresla ministra financií opozíciu nijako nepotešil. Všetci sa zhodujú, že to nie je žiadne riešenie.

Ilustračný obrázok k článku Opozícia Matoviča nešetrí: Financiám rozumie ako hus pivu!
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Je správne, že Matovič bude ministrom financií?

Nie

Výsmech do tváre

Predstavitelia opozičných strán vnímajú vládnu personálnu rošádu len ako márnu snahu zachrániť vládu, ktorá v tomto zložení nemôže normálne fungovať. Predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Biháriová na Facebooku napísala, že Igor Matovič sa týmto vysmial celej krajine do tváre.

„Presadne si len o jednu stoličku vedľa, odkiaľ bude riadiť bábkového premiéra Eduarda Hegera. Opäť raz vynašiel „geniálne“ riešenie, ktorým vybabral so všetkými a bude Slovensku škodiť naďalej,“ uvádza I. Biháriová.

Je presvedčená, že líder OĽaNO teraz získal silný nástroj, aby mohol svojich koaličných partnerov vydierať cez štátnu kasu, z ktorej prúdia peniaze do všetkých rezortov. Ešte len tam sa bude môcť realizovať jeho „pomstychtivosť.“

Nechutná fraška

Ako nechutné divadlo a frašku to označil aj predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. „Usvedčený daňový podvodník sa teda stane ministrom financií a všetci ostatní, ktorí v uplynulých dňoch podávali demisie, sa pokojne vrátia do vlády,“ uviedol na Facebooku.

Veľa kritiky si Igor Matovič vyslúžil za jeho víkendové slová o tom, že svoju demisiu vníma v čase pred Veľkou nocou ako gesto odpustenia voči všetkým, čo v politike žiadali jeho odchod.

Matúš Šutaj Eštok z Hlasu-SD mu na Facebooku odkázal, že nemá právo hrať sa na Mesiáša. Namiesto toho by on mal požiadať o odpustenie 83% ľudí na Slovensku, ktorí si želali jeho koniec na čele vlády.

Financiám nerozumie

Terčom pochybností a otvorenej kritiky sa stali aj odborné schopnosti Igora Matoviča viesť taký náročný a dôležitý rezort ako je ministerstvo financií. Koaliční partneri ho obhajovali s tým, že má za sebou úspešnú podnikateľskú kariéru a vybudoval miliónovú firmu, takže financiám rozumie. Bude to však stačiť?

„Igor Matovič za rok všetkým ukázal, že je neschopný riadiť štát. Prečo si jeho koaliční partneri myslia, že bude schopný riadiť štátne financie v čase ekonomickej krízy?“ Kladie si otázku Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska na Facebooku.

Ešte ďalej zašiel europoslanec a odídenec od kotlebovcov Milan Uhrík. Na Facebooku si zaspomínal na predchádzajúce volebné obdobie, keď pôsobil s Igorom Matovičom v parlamentnom finančnom výbore.

„Mal sedieť vedľa mňa. Neprišiel na finančný výbor ani raz. Verejné financie ho nezaujímali. Rozumie sa tomu ako hus do piva. Namiesto toho si vtedy staval dom… Teraz chce určovať fiškálnu politiku štátu? To snáď nie,“ uviedol M. Uhrík.

Je presvedčený, že jediné riešenie sú predčasné voľby. Rovnako zmýšľajú aj v stranách Hlas a Smer. „Žiadna personálna rošáda s rovnakými figúrkami nie je riešením katastrofálneho stavu. Jediná šanca, ako zastaviť túto deštrukčnú skupinku sú predčasné parlamentné voľby,“ uviedol predseda Smeru Robert Fico.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM